Büyükçekmece ilçesi Fatih mahallesinde deprem riski bulunan 5 blok ve toplamda 88 bağımsız bölümün yıkımı belediye ekiplerinin gözetiminde gerçekleştirildi.
İstanbul’da beklenen depremde en çok etkilenecek ilçeler arasında yer alan Büyükçekmece’de kentsel dönüşüm kapsamında yıkımlar hızla devam ederken Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, evlerinin yıkımı izleyen vatandaşlar ile birlikte yıkım bölgesindeydi. TBMM’de Ekim ayı içinde çıkması beklenen Kentsel Dönüşüm Yasası’nın acil olarak hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Başkan Akgün; “Dönüşüm sürecini hızlandıracak, engelleri kaldıracak adımlar acilen atılmalıdır” dedi.
“200 binden fazla vatandaşımızın can ve mal güvenliğini sağladık”
Başkan Akgün Büyükçekmece’de hedefin depremde vatandaşların burnunun kanamasını engellemek olduğunu belirterek şöyle konuştu: “1999 depreminde belediye başkanıydım o gün dersimizi aldık 2000’den itibaren yolumuza koyulduk, önce planlarımızı değiştirdik. Afet İşleri Daire Başkanlığı ve bilim insanlarıyla beraber üniversitelerle beraber, Büyükçekmece’nin zeminine göre planlar oluşturuldu sonra kentsel dönüşüm kanunuyla birlikte bölgemizdeki depreme karşı önlem hızlandırıldı. Yani ne yaptık, ne yapmaya başladık olası büyük depremde yıkılabilecek binaları yıkmaya başladık arkamızda olduğu gibi hiç kimseden bir yardım beklemedik hiçbir yerden bir yardım gelmeyecek düşüncesiyle belediye vatandaş ve müteahhit üçgeninde 48 bin konutumuzu yenileyerek şu ana kadar hem 200 binden fazla vatandaşımızın can ve mal güvenliğini sağladık onları depreme dayanıklı evlerine taşıdık. Önümüzde bir yüzde 30-35’ lik kısım kaldı. Büyükçekmece’de olası büyük Marmara depreminde vatandaşımızın burnunun kanamasını engellemeye kararlıyız.
“Türkiye’de de kentsel dönüşüm daha çok hızlanacaktır”
TBBM’de bu ay içinde gelecek olan Kentsel Dönüşüm Yasası’nın önemine de dikkat çeken Başkan Akgün sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu arada dün meclis açıldı, Ankara çalışmaya başladı en acil beklentimiz kentsel dönüşüm kanununa yeni ilaveler yapılarak önümüzdeki engellerin kaldırılmasıdır. Nedir, yüzde yüzünün yüzde yetmiş beşinin muhafakatı alınarak binaya ruhsat verilmesi değil. Yüzde elli bir inin veya bir kişinin müracaatıyla o apartmanının ruhsatının verilmesini sağlamak, tebligat kanunu değiştirerek, yeni teknolojik şartlar dikkate alınarak, dijital hayat dikkate alınarak tebligat süresinin azaltılması, çünkü bir tebligat bazen olası depremde yıkılıp insanların içinde ölebileceği bir evin yıkılmasını 1.5 yıl 2 yıl engelleyebiliyor. Tebligat yasası ve kişilerin muhafakatı ile ilgili düzeltmeler yapıldığı takdirde, bir de vatandaşımıza verilmekte olan kira yardımı en az bir kat daha arttırıldığı takdirde İstanbul’da da Büyükçekmece’de de Türkiye’de de kentsel dönüşüm daha çok hızlanacaktır.”
“Deprem korkusu yaşıyorduk, çok mutluyuz”
20 yıldır oturduğu konutu deprem riski taşıdığı için yıkılan Aysel Akdeniz ise duygularını şu sözlerle dile getirdi: “Burası 20 yıllık bir bina yıkıldığı için çok mutluyuz, deprem korkusu vardı belediyeye müteahhitlerimize herkese çok teşekkür ederiz. Herkes evlerine yerleşsin. Mutluyuz.