Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Açık
18°
Ara
Damga Gazetesi İstanbul Haberleri Bakırköy Belediyesi'nde 2025 yılı bütçe toplantısında eleştirisiz red!

Bakırköy Belediyesi'nde 2025 yılı bütçe toplantısında eleştirisiz red!

Bakırköy Belediyesi'nin 2025 yılı bütçesi belli oldu. 3 milyar 300 bin lira olarak belirlenen bütçe oy çokluğu ile kabul edildi. AK Parti Grubu'nun bütçe ve performansa dair hiçbir eleştiride bulunmadan ret kararı vermesi dikkat çekti. Bütçe hakkında bilgi veren Belediye Başkan Yardımcısı Arda Karadağ, bütçenin yüzde 16.5'inin yatırıma ayrıldığını açıkladı

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Okunma Süresi: 3 dk

Bakırköy Belediyesi’nin 2025-2029 Stratejik Planı’nın yanı sıra 2025 Yılı Performans Programı ve Bütçesi’nin görüşüldüğü meclis toplantısı Belediye Başkanı Ayşegül Özdemir Ovalıoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. 3 milyar 300 bin lira olarak belirlenen 2025 yılı bütçesi oy çokluğu ile kabul edildi. İlk oylama da ne evet, ne hayır, ne de çekimser oy kullanan Ak Partili meclis üyelerinin sessiz sedasız ‘ret’ vermesi dikkat çekti. 2025 Yılı Performans Esaslı Bütçe taslağı üzerine kısa bir sunum yapan Mali Hizmetlerden Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Arda Karadağ, geçtiğimiz dönem 1 milyar 80 milyon olarak belirlenen bütçenin, ocak ve haziran ayında İBB kararlarıyla onaylanan ek bütçe ile birlikte 2 milyar 92 milyon olarak belirlendiğini hatırlattı. 2025 yılına ilişkin de 3 milyar 800 bin olarak denk bir bütçenin hazırlandığını belirten Karadağ, “Vergi gelirlerimizin 2024 yılına oranla yüzde 71 artışla 1 milyar 411 milyon olacağına inanıyoruz. Teşebbüs ve mülkiyet gelirlerimizin yüzde yüz 20'lik bir artışla 113 milyon 460 bin lira olacağını, alınan bağış ve yardımların 2,5 milyondan 4 milyona, diğer gelirlerin en önemli kalemi olan İller Bankasından da yüzde 70 artışla 1 milyar 171 milyon 480 bin liraya sermaye gelirimizde de geçmiş döneme oranla 1 milyar 100 bin liralık artış ön görüyoruz” açıklamasını yaptı.

 

Faiz gideri 80 milyon

 

“Sermaye gelirlerindeki artışın sebebi de 8 tanesi ilçe sınırları dışında, 3 tanesi ilçe içinde bulunan ve üzerinde kültürel tesis, ilköğretim ve kısmen dini tesis olarak kullanılan taşınmazlarımızın Milli Emlak’a devri ile elde edeceğimizi düşünerek bütçelemiş durumdayız” diyen Karadağ, “Bunun karşılığında personel giderlerimizin memur, işçi, konuk personel, tiyatro personeli ve BAKPER personeli dahil olmak üzere giderlerinin ortalama 2 milyar 100 milyon civarında olması bekleniyor.

Faiz giderlerimiz 80 milyon. Ticari transferlerimiz geçen bütçede 30 milyon ön görülürken ihtiyaç sahibi ailelere, öğrenci ve engellilere yardım noktasında da bunun 3 katına artırılması planlanarak, 93 milyon olarak bütçelenmesi uygun görüldü. Cadde kaldırım, tretuvar, park, bahçe, yolların tekrar asfaltlanması için 2025 yılında 626 milyon bütçe ön görüyoruz” dedi.

Bakırköy Belediyesi'nde 2025 yılı bütçe toplantısı gerçekleştirildi.

 

Sermaye artırılacak

 

31 Mart seçimlerinin ardından belediyenin yüzde yüz iştiraki olan ve tüm yönetim kurulunun belediye başkan ve yardımcılarından oluşturulduğu BYUAŞ’ın ticari faaliyetlerini arttırabilmesi, gelir elde ederek Bakırköy halkına fayda sağlayabilmesi noktasında da sermaye arttırmayı planladıklarını belirten Arda Karadağ, borç verme kalemi içerisinde yer alan 100 milyonun da bunun için olduğunu söyledi. 1 milyar 728 milyonluk bir yatırım öngördüklerini, mal ve hizmet yatırımları, sermaye alımları ve bir şekilde ihtiyaç sahibi ailelere yardım ve cari transferler noktasında 92 milyonla birlikte 1 milyar 728 milyonluk bir gider bütçesi öngördüklerini belirten Karadağ, müdürlüklere ayrılan bütçeleri de açıkladı.

 

Ortalamanın üzerinde

 

Arda Karadağ’ın sunumunun ardından Plan Bütçe Komisyonu adına konuşan Uygar Elitoğ, yüzde 16,5 olarak belirlenen yatırım bütçesinin İstanbul ortalamasının üzerinde olduğunu söyleyerek, “Afet İşleri birimimiz kuruldu ve buna 2025  yılı için 14 milyon 746 milyon bütçe verildi. Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü’ne geçmiş dönemin 5 katından fazla bütçe ayrıldı. Kültür Müdürlüğü’ne önceki döneme göre fazla ödenek ayrıldı. İlk kez kurulan Kentsel dönüşüm Müdürlüğüne 11 milyona yakın bütçe ayrıldı ve bunun içinde fen işlerininde içinde olduğu kalemlerimiz var. Muhtarlık İşleri Müdürlüğü’ne 3 katından fazla bütçe ayrıldı. Sosyal Demokrat Belediyecilik adına bunları çok olumlu buluyor, başkanımıza ve yönetimine teşekkür ediyorum” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *