Ceya Mimarlık Mühendislik İnşaat Şirketi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Özdemir, Avcılar'da sürdürdükleri kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin Damga'ya konuştu. 30 yıldır Avcılar'a hizmet verdiklerini anlatan Özdemir, “Şimdiye kadar Ceya Mimarlık olarak Avcılar'da birçok noktada kentsel dönüşüm çalışması yürüttük ve hala da yürütüyoruz. Yüzlerce vatandaşımızı yeni bir evin sahibi yaptık, bununla da mutluluk duyduk. İnsanların rahat ve başını yastığa koyduğunda güvenle uyuduğu depreme dayanıklı evler inşa ediyoruz. Avcılarlılar bize her zaman güvenebilir” diye konuştu.
Emekliler zorlanıyor
Kentsel dönüşüme dair şimdiye kadar gözlemlediklerini de anlatan Cemal Özdemir, özellikle emeklilerin kentsel dönüşümden faydalanmalarının mali nedenler sebebiyle zorlaştığının altını çizdi. Özdemir, “Emekli vatandaşlarımız evlerin yenilmesini istiyor herkes gibi. Ama bugün kentsel dönüşümde 450 bin lirayı bulan maliyetler var. Vatandaş bu parayı ödeyebilmek için 400 bin lira kredi çekse, bu faiziyle birlikte geri ödeyince 800 bin lirayı buluyor. Emeklimiz ise bildiğiniz gibi 2 bin – 5 bin lira arası bir maaş alıyor. Bu maaşla vatandaşların bu maliyetleri karşılaması zor. O nedenle devlet emekliye yardım etmeli” dedi.
Avcılar'da kiralar çok yüksek
Avcılar'da kiraların çok yüksek olduğunu da vurgulayan Özdemir, “Vatandaş kentsel dönüşüm kapsamında evini yenilemek istiyor. Yeniliyor da ama o arada yeni bir dairede oturması gerekiyor. Nerede oturuyor? Avcılar'da. Ama nasıl? Avcılar'da kiralar maalesef çok yüksek. 2 artı 1 evin ortalama kirası 3500-5000 lira arasında değişiyor. Peki devlet ne kadar kira desteği veriyor? Sadece bin 150 lira. Bu paraya insanların yeni bir kiraya çıkması da zorlaşıyor. Bu da kentsel dönüşüm konusundaki eksikliklerden biri olarak dikkat çekiyor” ifadelerini kullandı.
İşler uzadıkça maliyet artıyor
Kentsel dönüşümdeki bir diğer eksikliğin de iş yavaşlığı olduğunu kaydeden Özdemir, “Özellikle resmi anlamda bir ruhsatın çıkması bazen aylar sürebiliyor. Bütün bunlar işi yavaşlatıyor. Bunların hızlanması lazım. Çünkü işler uzadıkça maliyet her geçen gün artıyor. Bakın Ukrayna'da savaş var. İnşaat ham maddeleri de oradan geliyordu. Şimdi savaş olduğu için demirin kilosu 17 liraya çıktı. Beton fiyatları deseniz zaten uçuyor” dedi. Avcılar dışından gelen müteahhitlerin kentsel dönüşüm konusunda kendilerinin teklif ettiği fiyatların 50 bin altını teklif ettiğini de anımsatan Özdemir, “Ama sonuçta ne oldu? Yapamadılar. Vatandaş mağdur oldu bize geldi. Şimdi 3 müteahhitin bir araya gelip yapamadığı inşaat projesini de biz yapıyoruz” diye konuştu.