Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli TV 5 kanalında yayımlanan 4. Güç programına konuk olarak, Hasan Basri Akdemir ve Mustafa Deniz'in sorularını yanıtladı. Hançerli programda Avcılar'ın en temel sorunlarına ve bu sorunlar için yapılan çalışmalara değindi. Öncelikle kendi belediyecilik anlayışını aktaran Hançerli, ''Toplumun gerçek sorunları ile ilgilenip bu gerçek sorunlara çözüm üretmek gerektiğini söyleyerek siyasete girmiştim. Siyasetin sorun yartan değil çözüm üreten bir noktada olması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye'de siyaset gerçek sorunlarla ilgilenmiyor ve gerçek sorunlara çözümler üretmiyor. Ben de tam bu nedenle gerçek sorunlara gerçek çözümler üretmek gerektiğini düşündüğüm için siyasete girdim. Siyasete girdikten sonra da girme nedenimi unutmadım. Gerçek çözüm üretmek için kolları sıvadık'' ifadelerini kullandı.
Avcılar ve deprem riski
Hançerli, programda ilk olarak tüm Türkiye için büyük bir risk olan deprem tehdidine karşı Avcılar'da alınan önlemlerden bahsetti. Avcılar'da 1603 binanın kentsel dönüşüm sürecine girdiğini duyuran Hançerli bu bağlamda yapılan çalışmalar sonucu elde edilen verileri şu şekilde anlattı;
“2019 yılında seçildikten sonra Avcılar'da hızlı bir süreç başlattık. Bu süreci ''Avcılar'da Kent Yenileniyor'' olarak adlandırdık. Avcılar'da şu an 1603 bina kentsel dönüşüme girdi.
Burada yaşayan yaklaşık insan sayısı 50-60 bin civarı. Yani Avcılar'da 60 bin insanımız güvenli bir yaşam için adım attı. Türkiye de şu an 6 milyon 700 bin konut riskli, 1 milyon 500 bin konut ise çok riskli durumda. Avcılar'da ise toplanan veriler ışığında durum şu; Bizim planlı alanlarda 11 bin 893 binamız var. Yapılan çalışmalara göre bu binaların yarısı 2000 yılından önce yapılmış binalar. Yaklaşık 6 bin binanın yenilenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bina bina verilerimiz var. 2019 yılında 5.8 şiddetindeki Silivri depreminden sonra 3000 binada inceleme yaptık. Bu inceleme sonucunda 1400 binanın sıkıntılı olduğu ortaya çıktı ve bu binalara tebligatlar gönderdik. Bunlardan yaklaşık 400 tanesi kentsel dönüşüm sürecine girdi. 745 binaya da şu an özel olarak gidip geliyor, ikna etmeye çalışıyoruz. Risk analizi yapılsın istiyoruz. Elimizdeki bir başka veriye göre de, konutlarında inceleme yapılması isteyen vatandaşlarımızın toplam 900 konutuna İstanbul Büyükşehir Belediyesi hızlı tarama yöntemiyle inceleme yaptı. Burada da 1000 bina çok yüksek riskli çıktı. 2800 binanın da yenilenmesi gerekiyor. Dolayısıyla veriler birbirleriyle uyumlu. Eğer kriz olmasaydı, fiyatlar çok yükselmeseydi, faiz bu kadar artmasaydı, bundan 3-5 yıl önce bu süreci başlatsaydık bugün her şey daha kolay olacaktı. 2029 yılı Avcılar için önemli bir hedef çünkü 2029 yılında Avcılar'da riskli hiçbir bina kalmayacak. Avcılar güvenin merkezi olacak. Şu anda da Avcılar deprem konusunda İstanbul'un en riskli ilçeleri arasında değil, bu listede de geriledik.''
Önceliğimiz dayanıklı bir kent
Avcıların sadece deprem konusunda değil birçok tehdide karşı güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Hançerli, ''Dayanıklı kent inşası için çalışıyoruz. Raporumuzu hazırladık. Dayanıklılık sadece depreme dayanıklılık değil. Birkaç gün öncesinde bir lodos yaşadık. Rüzgar bir afete neden oldu. Neden oldu? Çünkü kent rüzgara dayanıklı inşa edilmedi. Bu yüzden biz can kaybettik. Şu an hala içerisinde bulunduğumuz bir Covid süreci var. Dolayısıyla kentin böyle hastalıklara karşı da dayanıklı olması gerekiyor. Çevreci bir dünya oluşturursak doğa olaylarına müdahale etme şansımız var. Tedbir almamız, riski yönetmemiz gerekiyor. 1999 Gölcük depremi sonrasında Türkiye'de yapılan çalışmaların çok büyük bir kısmı afeti yönetmeye yönelik olmuş. Afet yönetilmez, risk yönetilir. Afetten önce önlemler alınmalı. Bu önlemlerin maliyeti afet öncesi bir iken afet sonrası on oluyor. Biz böyle bir vizyon ile çalışmalar yürütüyor ve bunun Türkiye'ye örnek olmasını diliyoruz'' ifadelerini kullandı.
Avcılar modeli güven demek
Kentsel dönüşüm konusunda bir model geliştirdiklerini anlatan Hançerli, bu modeli Avcılar Modeli olarak adlandırdıklarını söyleyerek Avcılar Modeli'ni şu şekilde anlattı; ''Hızlı, yerinde ve uzlaşmaya dayalı bir model. Kentsel dönüşümde yıkım demek kavga demektir. Avcılar bunu değiştirdi. Şimdi de tüm Türkiye'deki riski çözmeye yönelik bir model geliştirdik. Sıfır faizli finansmana dayalı kentsel dönüşüm. Bu bir güven ve kalkınma projesi.''
Sosyal belediyeciliği önemsiyoruz
Avcılar'ın sosyal belediyecilik anlayışından bahseden Hançerli, ''Pandemi sürecini çok verimli hallettik. Halkın sosyal yardımlara erişmesini kolaylaştırdık. Bunu yapan en iyi ilçelerden birisiyiz. Gıda ihtiyacı olan vatandaşları asla geri çevirmedik. Belediye bütçemizden karşılayabileceklerimizi karşıladık. Karşılayamadığımız yani mevzuatın izin vermediklerine de dayanışma ile yardımcı olduk. Bir güven ortamı oluşturduğunuz zaman dayanışma artıyor'' dedi.
Avcılar'da israf kalmadı
Belediye Başkanı Hançerli kendisine yöneltilen 'Belediye ekonomik sorunlar yaşıyor mu?' sorusunu ise ''Kamu kaynaklarının yönetilmesi konusunda Türkiye'ye örnek bir belediyeyiz. Biz geldiğimizde Avcılar batık bir durumdaydı. Çalışanların maaşlarını ödeyemezdi. Bugün böyle bir problem yok. Ben belediye başkanı olduğum günden itibaren yaklaşık 30 ay geçti 30 maaş ödedim, bir maaşı bile bir gün bir saat geciktirmedim. Bunu disiplinle sağladım. İsrafı yok ettik, kaynakları etkin ve verimli kullandık. Uzun vadeli plan yapabilme becerisini göstermelisiniz. Ortak akla inanmalısınız. Danışıp fikir alacaksınız. Ben ilk günden itibaren yabancı para ile borçlanmayacağım dedim çünkü benim yabancı para gelirim yok. Biz geliri düşük, zengin olmayan bir belediyeyiz ama iş yapan, çalışan, kentin temel meselelerini çözen bir belediyeyiz. Sosyal ve ekonomik risklere karşı Avcılar'ı güvenli bir yer haline getirmeye çalışıyoruz'' sözleri ile yanıtladı.
Avcılar'a kazandırılan projeler
Turan Hançerli Avcılar'a kazandırılan veya çalışmaları devam eden projeleri sıraladı;
''Avcılar'da yeni parklar yapıyoruz ve parklarımızı ücretsiz internet ile donatma girişimimiz devam ediyor. Bir girişimcilik merkezini hayata geçirdik geçireceğiz. Engelli Yaşam Merkezi ve Kadın Danışma ve Yaşam Merkezi açtık. Türkiye'ye ve dünyaya örnek bir ücretsiz dijital kütüphanemiz var. Burada tam 30 bin kitaba ücretsiz erişebiliyorsunuz. Kent kültürünü geliştirmeye devam ediyoruz. Sıfırdan bir fuar ve sergi alanı inşa edip açtık. İki mahallemizde ihtiyaç duyulan karakolun yapılmasına vesile olduk. Çok kısa bir süre içerisinde dev bir kütüphane ve Gençlik Yaşam Merkezi açacağız. Mustafa Kemal Paşa Mahallesi'nde kreş, kültür-sanat merkezi ve sivil toplum merkezinden oluşan bir kompleksi bir iki ay içerisinde açacak durumdayız. Çalışmalar hızla devam ediyor. Sokak hayvanları konusunda da aktif çalışmalar yapıyoruz. İstanbul'da en çok hayvan kısırlaştıran belediyelerdeniz. Sokak hayvanlarımız Avcılar'da güzel hizmetler alıyorlar. Yenidoğan bebekler için 'bebek taksi' projemiz var. Aşevlerimizde yılın 365 günü insanlara sıcak yemek ulaştırıyoruz.''
Çatışan değil barışan bir dünya gerek
Son olarak mülteci sorunu hakkındaki fikirlerini ve belediyenin bu konudaki tutumunu belirten Turan Hançerli, ''Biz mültecilere insana nasıl muamele edilmesi gerekirse öyle muamele ediyoruz. Siyasetin ürettiği sorunlar nedeni ile insanlara olumsuz davranmak gibi bir durumumuz yok. Avcılar'da mülteciler çok yaygın değil ama ülkemizin, merkezi siyasetin ürettiği bir problem mülteci sorunu. Biz insanlarımızla dayanışma ve karşılıklı anlayış ile ilişkilerimizi yürütüyoruz. Gitmek isteyenlere destek oluyoruz ama kimseyi zorla istemediği bir yere göndermek gibi bir anlayışımız yok. Biz yasalar çerçevesinde insani duygumuzu kaybetmeden çalışmalar yapıyoruz. Çatışan değil barışan bir dünyaya ihtiyacımız var'' diyerek sözlerine son verdi.
İREM KARAGÖZ