Hakkı, adaleti, liyakati, doğruluk ve dürüstlüğü düstur edinerek Anadolu’nun İslamlaşmasında önemli rol oynayan Ahilik teşkilatının haftası Silivri’de düzenlenen program ile kutlandı. Silivri Belediyesi, Silivri Esnaf ve Sanatkârlar Odası ve Silivri Kent Konseyi iş birliğiyle düzenlenen 35. Ahilik Haftası Kutlama Programı, Önder Yılmaz Sahnesi’nde gerçekleştirildi. Katılımın oldukça yoğun olduğu program Cumhuriyet’in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve aziz şehitler anısına yapılan saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşı ile başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmalarla devam eden programda Ahilik kavramının özetlendiği bir video gösterimi yapıldı. Ardından Ahi Evran’ın yaşadığı dönemde el verdiği ustalar ile el vermediği ustalar arasında yaşananların canlandırıldığı bir sahne performansı sergilendi. Program kapsamında; Silivri’de meslekte 50 yılı geriden bırakan esnaflara plaket takdim edildi. Plaket takdiminin sonrasında Silivri’nin en eski esnafı olan Seyfi Atun’un şed kuşanması gerçekleştirildi.
Hem kolay hem zor
Silivri Kent Konseyi Başkanı Kamil Bilici’nin moderatörlüğünü yaptığı programın açılış konuşmasını yapan Silivri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Nuray Koçer, “Bu toprakların ortaya çıkardığı en büyük değerlerden biri olan Ahilik, hâlâ esnafımızın ve milletimizin yolunu aydınlatmakta, geleceğimize ışık tutmaktadır. Bizler de 35. Ahilik Haftası’na ulaşmanın sevincini ve mutluluğunu yaşıyoruz. Silivri, İstanbul’da dağınık esnafı en fazla olan bölgemizdir. Bu vesileyle Silivri’de görev yapmak hem kolay hem de zor. Ben buradan esnafa gözünü hiçbir zaman kapamayan, onlarla birlikte yol yürüyen ve bugün de kapılarını bizlere açan Silivri Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz’a teşekkür ediyorum. Ayrıca organizasyonda büyük emekleri olan Kent Konseyi Başkanımız Kamil Bilici ve Silivri Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Eren Ermiş’e de teşekkür ediyorum. Ahilik Haftamız kutlu olsun!” dedi.
Tasavvuf da var
Programda bir konuşma yapan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Yaklaşık 820 yıl önce Ahi Evran Veli tarafından kurulan Ahilik teşkilatı; felsefesiyle, kurallarıyla, ilkeleriyle, kendine has özellikleriyle yüzyıllar boyunca bir ulu çınar gibi köklerini Anadolu’ya salmıştır. Ahilik her şeyden önce yüksek ahlâkın, yüksek faziletin ve yüksek bir sevginin tezahürüdür. Dinimizin ticari hayatla ilgili emirleri, yasakları ve tavsiyeleri çerçevesinde İslam ülkelerinde görünen esnaf teşkilatları Anadolu’nun Fethi’nden sonra Türklerin yiğitlik, feraset, dürüstlük ve yardımseverlik vasıflarıyla Ahilik teşkilatı şeklini almıştır. Dar bir pencereden bakanlar Ahiliği sadece bir esnaf birlikteliği olarak görebilirler. Ancak Ahilik, temelinde tasavvufi düşüncenin yattığı, tasavvufi düşüncenin ticareti ve toplumsal hayatı şekillendirdiği bir yaşam biçimi ve bir felsefedir. Ahiliği sadece bir esnaf birliği olarak değerlendirirsek Ahiliğin ruhunu ve Ahiliğin içerisinde yatan anlamları kavrayamayız ve anlayamayız” diye konuştu. Programın kapanış konuşmasını yapan Silivri Kaymakamı Tolga Toğan ise “Söğüt’te kurulan Osmanlı Beyliği’nin bir cihan devleti olmasında Ahilik teşkilatının çok önemli katkısı vardır” ifadelerini kullandı.