Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Ara
Damga Gündem Türkiye'de yaşam süresi en uzun il belli oldu! TÜİK açıkladı: Meğer sağlık yaşamın sırrı onda gizliymiş

Türkiye'de yaşam süresi en uzun il belli oldu! TÜİK açıkladı: Meğer sağlık yaşamın sırrı onda gizliymiş

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, 2021-2023 yıllarında yaşam süresinin en yüksek olduğu il 80,8 yıl ile Tunceli oldu. Sağlıklı yaşamın ve uzun ömrün sırrı ise bakın neymiş...

Okunma Süresi: 2 dk

Tunceli, TÜİK'in açıkladığı verilere göre ortalama yaşam süresinin en uzun olduğu il oldu. Söz konusu il, kişi başına 29 bin 426 metrekare orman alanı ile ülke genelinde havası en temiz 4 il arasında bulunmakta.

TÜİK AÇIKLADI: YAŞAM SÜRESİ EN UZUN OLAN İL OLDU

Bunun yanı sıra sarp dağların arasında olması da el değmemiş bitkilerin ve canlıların olmasına olanak sağlıyor. Yüzlerce bitki türü bulunan kentteki Munzur Vadisi Milli Parkı’nın florasında 1518 çeşitli bitki kaydı bulunuyor. Bunlardan 277 tanesi endemik türe sahip olarak biliniyor. Geriye kalan 43 çeşidi sadece Munzur Dağları ve çevresinde yetişmekte olarak biliniyor.

Bölgede hayvancılık yapılıyor. Ayrıca bir yakasında Munzur diğer yakasında Pülümür Çayı olan kentte, dut pekmezi, polen değeri yüksek olan çiçek balı, kuru fasulye, kaya tuzu, tek dişli dağ sarımsak, tulum peyniri, şişelenmiş Munzur suyu gibi pek çok doğal ve organik ürün üretiliyor.


YAŞAM SÜRESİNİN UZUN OLMASININ SIRRI NE?

TÜİK’in açıkladığı ‘2021-2023 Hayat Tabloları’ verilerine göre Tunceli, 80,8 sene ile doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il oldu.

Tunceli’yi 79,7 yıl ile Şırnak ve Mardin takip ederken, Tunceli'deki bir vatandaş bu durum hakkında “Dağlarımızda temiz hava var. Şehirde fabrika yok, içme sularımız tertemiz. Dağlarımızda birçok şifalı ot var. Biz tereyağı, çökelek, peynir, ışkın, mantar, şifalı otlar yiyoruz. Bir de kul hakkı yemiyoruz. Bundan dolayı da uzun yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

"FABRİKA YOK, FABRİKA DUMANI YOK"

Tunceli'de yaşayan başka bir vatandaş Gülizar Uçar ise, “Buğdayımızı kendimiz ekip hasat edip, ekmeğimizi kendimiz yapıyoruz. Kendimize ait olan havuçların, sütünden ayranımızı, yoğurdumuzu, çökeleğimizi yapıp onu tüketiyoruz. Burada fabrika yok, fabrikanın kötü dumanı yok. Havamız, suyumuz tertemiz çünkü ormanımız çok. Sağlığımızı biz bunlara borçluyuz. Paketli katkı maddesi bulunan ürünleri tüketmiyoruz, organik ürünleri tüketiyoruz. Böyle olunca da uzun yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *