Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye-Rusya Federasyonu Ortak Stratejik Planlama Grubu 8. Toplantısı için Rusya'ya gitti.
Sputnik V aşısıyla ilgili gelen bir soruya yanıt veren Çavuşoğlu hedeflerinin sadece tedarik değil ortak üretim olduğunu söyledi.
Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile birlikte toplantıya başkanlık etti.
Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle:
Sergey Lavrov'la bu yıl 22 kere görüşmüş. Bu yılın son toplantısını da burada yapmaktan mutluluk duyuyorum.
Dışişleri bakanlıkları 2021-2022 istişareler planını imzaladık. Bölgesel konularda sürdürdüğümüz istişareleri gelecek yıllarda da derinleştirerek sürdürmek istiyoruz. Birçok alanda çok yoğun bir işbirliğimiz var.
Ticarette 100 milyar dolar hedefi koyduk ancak bunun gerisindeyiz. Ticaretimizi artırmamız lazım. Ticaretin önündeki engelleri kaldırmakta fayda var. Domateste kota artırımına gidileceğini duymaktan memnun oldum.
"RUSLAR VİZESİZ GELEBİLİYORLAR"
Diplomatik ve resmi pasaportlara vizeyi kaldırdık. Zaten Rus vatandaşları ülkemize vizesiz geliyorlar. Türk vatandaşlara yönelik de vizelerin tamamen kaldırılması gerektiğini bugün vurguladık. Bu yıl pandemiye rağmen tüm dünyaya örnek olan güvenli turizm önlemleriyle iki milyondan fazla Rus turisti ülkemizde ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduk.
Pandemiyle mücadele ortak bir aşı geliştirmek için sağlık bakanlıklarımız bir mutabakat imzaladı.
Stratejik enerji projelerinde büyük mesafeler katettik. Bölgesel konuları da ele aldık. Bölgesel konularda gerçekleştirdiğimiz işbirliği, somut sonuçlar doğurdu.
Başta Suriye, Karabağ, Doğu Akdeniz olmak üzere tüm konuları ele aldık.
Karabağ'da bir ateşkes tesis edildi. Rus barış gücü misyonu sahada, ortak gözlem merkezi ise kuruluyor. Burada amacımız kalıcı barış ve istikrar. Bunun için tüm imkanları seferber etmemiz lazım. Sayın Aliyev, barış elini Ermenistan'a uzattı. Sayın Cumhurbaşkanımız ve bizler de, kalıcı bir barış olursa Türkiye-Ermenistan olarak ilişkilerimizi normalleştirebileceğimizi söyledik.
Biz gerçekten öyle bir sonuç görmek istiyoruz ki, kalıcı bir barış ve ekonomik kalkınma olmalı. Oradaki misyonlara da ihtiyaç kalmasın istiyoruz.
Suriye'de kalıcı bir barış ve çözüm için çabalarımızı sürdüreceğiz. Rusya'nın rejime dönük olumlu cabaları etkili oluyor.
Ortadoğu konusunda Rusya ile görüş birliği içinde olmaktan mutluluk duydum bir kez daha. Bölgesel konular işbirliğini geliştirmeye devam edeceğiz.
SORU-CEVAP
LAVROV'DAN YAPTIRIM TEPKİSİ
Lavrov: Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkiler son derece kıymetli. Kendimize yetebiliriz diyebiliriz. Kimsenin kaprislerine bağımlı değiliz. Karşılıklı çıkar temelinde işbirliği yapmaya hazırız. Bu zaten sürdürülebilir ilişkilerin kurulabileceği en sağlam temeldir.
Batı'nın uyguladığı yaptırımlar, Rus-Türk ilişkilerini şöyle etkileyebilir. Hem Türkiye hem Rusya birer bağımsız ülke. Kendi milli çıkarlarını savunuyor. Çıkar dengesini sağlamakla meşgul ülkeler. Batı'daki bazı güçler, ekonomide, enerjide, savunma sanayinde adil olmayan rekabetin bazı yollarına başvuruyorlar. Batı bu yaptırımlarla bizi tehdit etmeden çok önce de bizim ilişkilerimiz vardı ve gelişiyordu.
Çavuşoğlu: Biz Türkiye olarak yaptırımlara karşıyız, kime olursa olsun. Geçmişte AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımları oldu. Biz bunların doğru olmadığını açıkça söyledik. Yaptırımlarla sorunlar çözülemez. Son ABD'nin CAATSA kararı da hem hukuken hem siyasi olarak yanlış bir karardır. Az ya da güçlü ya da zayıf önemli değil. Bu yaptırımlar bizim egemenlik hakkımıza saldırıdır.
S-400 anlaşması CAATSA yasasından çok önce imzalandı. Diğer taraftan S-400 konusu dahil tüm sorunları diyalog yoluyla çözmek istedik. Bizim Rusya veya başka bir ülkeyle ilişkilerimizi sorgulamak yerine, görüş ayrılığımız olan yerlerde diyaloğu tercih etmelerini tavsiye ediyoruz. Bizim Rusya ile olan ilişkilerimiz NATO ile olan ilişkilerimize alternatif değildir. AGİT ve diğer örgütlerin içinde de Rusya ile işbirliği yapıyoruz. Batılı ülkelerin yaptırım yerine işbirliğine önem vermesini tavsiye ederim.
"HEDEFİMİZ AŞIYI ORTAK ÜRETMEK"
Çavuşoğlu: Pandemi döneminde Rusya ile iyi ilişkilerimiz oldu. Sputnik V aşısı konusunda sağlık bakanlarımız mutabakat imzaladı. Bazı bilgiler talep edildi ve sağlık bakanımız bu bilgilerin Rusya'dan geldiğini söyledi.
Burada hedef sadece aşının alınması değil, Türkiye'de de ortak bir şekilde üretilmesidir.
Rusya ile ortak aşı geliştirme konusunda bakanlıklarımız mutabakat zaptı imzaladı. Sayın Putin, Rus aşısı konusunda telefonda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teklifte bulununca, sayın Cumhurbaşkanımız Sağlık Bakanlığına talimat verdi ve iki ülke bakanlıkları arasında anlaşma imzalandı. Bu iş birliğinin amacı sadece aşının tedariği değil, ortak üretimi de dahildir. Rusya'dan "Sputnik V" ile bazı bilgiler talep edildi. Sağlık Bakanlığımız bilgilerin gelmeye başladığını söyledi.