Suriye’deki iç savaşın başından itibaren milyonlarca kişi evini terk etmek zorunda kaldı ve bunların büyük bir bölümü Türkiye’ye sığındı. 2011’de patlak veren çatışmaların ardından, Esad rejiminin uyguladığı baskılar ve savaştaki yıkıcı etkiler, halkı yurt dışına çıkmaya zorladı. Ancak son yıllarda, Suriye’nin bazı bölgelerinde barışın sağlanması, Esad rejiminin devrilmesiyle birlikte birçok Suriyeli mülteci evlerine dönme kararı aldı.
Ülkelerindeki iç savaş sırasında Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesi sonrasında Suriye'ye dönmek için Kilis'teki Öncüpınar Gümrük Kapısı'nda yoğunluk oluşturdu. Sınır kapısında sabahın erken saatlerinde sıraya giren Suriyeliler, İl Göç İdaresi bünyesindeki Geri Gönderme Merkezi'nde işlemlerini yaptırıyor. İşlemleri tamamlanan Suriyeliler, daha sonra ülkelerine dönüyor.
Kira Fiyatlarında Olumlu Yansıma Bekleniyor
Son dönemde, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmeye başlaması, özellikle büyük şehirlerdeki konut piyasasını etkileyebilir. Birçok Suriyeli, Esad rejiminin devrilmesiyle birlikte ülkesine dönmeye başladı. Bu gelişme, kiralık konut piyasasında önemli değişikliklere yol açabilir. Suriyelilerin Türkiye'deki büyük şehirlerden ve özellikle yoğun göç alan bölgelerinden ayrılması, konut talebini doğrudan etkileyecek. Özellikle İstanbul, Ankara, Gaziantep ve İzmir gibi şehirlerde Suriyeli nüfusunun büyük bir oranı kiralık konutlara talep gösteriyordu. Bu talebin azalması, kiraların düşmesine yol açabilir. Sığınmacıların gitmesiyle, bu bölgelerde kiralık konutlara olan talebin normalleşmesi bekleniyor.