Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim kararnamesini imzalamasıyla seçimlerin 14 Mayıs’ta gerçekleşeceği kesinlik kazandı.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) seçim tarihinin belirginleşmesi ile seçim takvimini de belirledi.
Resmi Gazete'de yayımlanan seçim takvimi 18 Mart’ta işleme geçti. İşleme geçmesinin ilk aşamasını oluşturan Cumhurbaşkanı adaylığı için YSK'ye yapılacak başvurular da 19 Mart'ta başladı.
Seçim takvimi sürecine girmesiyle oy kullanma hakkına sahip vatandaşlar için önem taşıyan seçmen bilgi kâğıdı, kaç numaralı sandıkta oy vereceğini, seçmen sıra numarası ve diğer bilgileri göstermesi açısından yönlendirici işlev görüyor.
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'a göre seçmen olma niteliğine sahip olan vatandaşların Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası ile kimlik ve adres bilgilerinden seçmen kütüğü oluşturulur.
Seçmen bilgi kâğıdı nedir?
Seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin seçim dönemlerinde sandık atama işlemi ile nerede oy vereceği belirlenir. Ardından her seçmen için hangi seçim çevresi ve bölgesinde, kaç numaralı sandıkta oy vereceğini, seçmen sıra numarasını ve diğer bilgilerinin gösterir belge yani seçmen bilgi kâğıdı hazırlanır.
Seçmen bilgi kâğıdı ne zaman gönderilecek?
Seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına 19 Nisan Çarşamba günü başlayacak.
Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılabilir mi?
Oy kullanmak için gerekli bilgileri gösteren seçmen kağıdına, YSK sitesi ve e-Devlet kapısı üzerinden Seçmen Bilgi Kağıdının dökümüne ulaşılabiliyor.
e-Devlet Seçmen Kaydı Sorgulama
Seçmen kaydına e-Devlet Kapısı üzerinden de giriş yapılabiliyor.
Giriş yaptıktan sonra arama butonuna "Yurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulama" yazarak nerede oy kullanabileceğinizi öğrenebiliyorsunuz.
Ekranda çıkan yönergeleri takip ederek sistem üzerinden seçmen kaydına ulaşılabiliyor.
YSK Seçmen Kaydı Sorgulama
Seçmen kaydı sorgulama için YSK sitesi üzerinden de T.C. kimlik numaranızı yazarak giriş sağlayabiliyorsunuz. Açılan sayfa üzerinden bilgilerinizi giriş yaptıktan sonra bilgiler karşınıza çıkıyor.