Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Ara
Damga Gündem Seçimlere ilişkin bilgilere nereden ulaşabilirim? Seçim ile ilgili merak edilenler

Seçimlere ilişkin bilgilere nereden ulaşabilirim? Seçim ile ilgili merak edilenler

Seçim ile ilgili merak edilen soruların yanıtları haberimizde

Okunma Süresi: 3 dk

Seçimlerin yaklaşmasıyla beraber oy kullanacak vatandaşlar akıllarında birçok soru işareti var sandık ile ilgili merak edilen soruları sizlere yanıtladık.

SEÇİM SONUÇLARIYLA İLE İLGİLİ BİLGİYİ NEREDEN ALABİLİRİM?


www.ysk.gov.tr internet sitemizin "Sandık Sonuçları ve Tutanakları" bölümünde 2009 yılından bugüne kadar yapılan seçimlerin sonuçları sandık-muhtarlık-ilçe-il bazında yayımlanmaktadır.
Ayrıca Seçim Arşivi sayfamızdan seçimlere ait ilçe seçim kurulları tarafından oluşturulan birleştirme tutanaklarına ulaşabilirsiniz.

SEÇİMLERE İLİŞKİN BİLGİLERE NEREDEN ULAŞABİLİRİM?


Cumhurbaşkanı Seçimi, Milletvekili Genel Seçimi, Mahalli İdareler Genel Seçimi ve Anayasa Değişikliklerinin Halkoylamasına sunulması hakkındaki bilgilere "www.ysk.gov.tr" internet sayfamızın "Kurumumuz/Seçim Mevzuatı ve İlgili Diğer Mevzuat"" bölümünden ulaşabilirsiniz.

SEÇMEN BİLGİ KÂĞIDI NE ZAMAN GÖNDERİLMEKTEDİR?


Seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin seçim dönemlerinde sandık atama işlemi ile nerede oy vereceğinin belirlenmesinden sonra, her seçmen için hangi seçim çevresi ve bölgesinde, kaç numaralı sandıkta oy vereceğini, seçmen sıra numarasını ve diğer bilgilerini gösterir belge (Seçmen Bilgi Kâğıdı) hazırlanır. Seçmen bilgi kağıdı, seçim takviminde belirlenen tarihler arasında, ilçe seçim kurulları tarafından seçmenlere dağıtılır.
Seçmen Bilgi Kâğıdı kendisine ulaşmayan seçmenler, internet sayfamızın "Nerede Oy Kullanacağım" bölümünden veya e-Devlet Kapısı üzerinden nerede oy kullanacaklarını sorgulayabilir, seçmen bilgi kayıtlarının dökümünü alabilirler.

SEÇMEN KÜTÜĞÜNE NASIL KAYIT OLABİLİRİM?


298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda 5749 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle seçmen kütükleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Adres Kayıt Sistemindeki bilgiler esas alınarak düzenlenmektedir. Bu nedenle seçmen kütüğüne kayıt olmak için ikametgâhınızın bağlı olduğu ilçe nüfus müdürlüğüne giderek adres beyanında bulunmanız yeterli olacaktır. Seçim takviminde askı dönemi içinde ise; önce nüfus müdürlüğüne başvurduktan sonra onaylı adres beyan forumunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ediniz.

SEYYAR SANDIKTA MUHTARLIK VE İHTİYAR MECLİSİ/HEYETİ ÜYELİĞİ SEÇİMLERİ İÇİN OY KULLANILABİLİR Mİ?


Seyyar sandık seçmen listesine kayıtlı seçmenler, muhtar ve ihtiyar meclisi/heyeti üyeliği seçimleri için oy kullanamazlar (298/14-17).


VEKÂLETLE ADRES BEYANINDA BULUNABİLİR MİYİM?


Nüfus Hizmetleri Kanununun 50. maddesinin üçüncü fıkrası gereği özel vekâletname ile başvuranlar sadece vekâlet veren adına ilgili nüfus müdürlüğüne adres beyanında bulunabilirler. Başvuru sırasında adres beyan formu ile birlikte elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noter tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden birisini ibraz etmek zorundadırlar.

YENİ EVLENDİM, KİMLİĞİMİ DEĞİŞTİRMEDEN OY KULLANABİLİR MİYİM?


Evlenme cüzdanı ile oy kullanılabilir.

YURT İÇİ SEÇMEN KÜTÜĞÜNDE KAYITLI OLUP OLMADIĞIMI NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?


Seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadığınızı, kayıtlı iseniz hangi adres ile kayıtlı olduğunuzu Seçmen Sorgulama portalının "Yurt İçi Seçmen Sorgulama" bölümünden, mobil cihazınıza indireceğiniz “Seçmen Sorgulama” uygulamasından veya e-Devlet kapısından ya da YSK çağrı merkezinden(4449 975) öğrenebilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *