Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Açık
19°
Ara
Damga Gazetesi Gündem RTÜK Başkanı Şahin, 'Açık Radyo' eleştirilerini kabul etmedi: 'Yanlı açıklamalar, yanlış ve eksik haberler'

RTÜK Başkanı Şahin, 'Açık Radyo' eleştirilerini kabul etmedi: 'Yanlı açıklamalar, yanlış ve eksik haberler'

Açık Radyo'nun karasal yayın lisansını iptal eden Radyo Televizyon ve Üst Kurulu (RTÜK) konuya dair açıklama yaptı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Okunma Süresi: 2 dk

Türkiye'de yayın yapan bağımsız bir radyo istasyonu olan Açık Radyo’nun karasal yayın lisansı Radyo Televizyon ve Üst Kurulu (RTÜK) tarafından resmi olarak iptal edilmişti. 

Karara tepkiler yükselirken RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamayla gelen eleştirilere yanıt verdi. 

“Açık Radyo’nun yayın lisansını kanunlardan kaynaklanan görevini yerine getirerek iptal eden Üst Kurulumuzu hedef alan yanlı açıklamalar ile bu beyanlara dayanan yanlış ve eksik haberleri kabul etmiyoruz" denilen açıklamada Açık Radyo hakkında lisans iptali kararı verilmesindeki gerekçeler sıralandı. 

Açık Radyo’da 1915 Olayları için "soykırım" ve "katliam" ifadeleri kullanıldığı belirtilen açıklamada bununla ilgili herhangi bir düzeltme girişiminde bulunulmadığına dikkat çekildi. 

Bunun üzerine idari para cezası ve 5 kez program durdurma müeyyidesi uygulandığı ancak Açık Radyo'nun kararı uygulamadığı ve yayınlarına devam ettiği ifade edildi.

6112 sayılı Kanun’un 32. maddesinin beşinci fıkrası hatırlatılan açıklamada karara rağmen yayınlarına devam etmesi halinde lisans iptali kararı verilebileceğine dikkat çekildi.

Söz konusu açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

*Açık Radyo’da 1915 Olayları için "soykırım" ve "katliam" ifadeleri kullanılmış ve program moderatörü tarafından bununla ilgili herhangi bir düzeltme girişiminde bulunulmamıştır. 

"Yargı kararına rağmen yayınlarına devam etti"

*Türk siyasi tarihinde önemli bir yeri olan Ermeni tehcirinin belli kesimler ve daha ziyade uluslararası kamuoyu tarafından haksız ve mesnetsiz bir ithamla "soykırım" olarak adlandırılmasının tarihsel gerçekliklerle bağdaşmadığı açıktır. 

*Söz konusu yayınlarla ilgili yayın kuruluşuna Üst Kurulumuz tarafından en üst limitten idari para cezası ve 5 kez program durdurma müeyyidesi uygulanmıştır. 

*Ancak Açık Radyo, herhangi bir yargı kararı bulunmamasına rağmen 5 kez program durdurma müeyyidesini uygulamadığı ve yayınlarına devam ettiği tespit edilmiştir. 

"RTÜK kararını Bölge İdare Mahkemesi’ne götürme hakkı var"

*Bunun üzerine Açık Radyo hakkında lisans iptali kararı verilmiştir. 

*6112 sayılı Kanun’un 32. maddesinin beşinci fıkrasında “Programlarının yayını veya yayınları süreli durdurulan medya hizmet sağlayıcı kuruluşun yaptırım kararının tebliğine rağmen kararın gereklerine aykırı olarak yayınlarına devam etmesi halinde yayın lisansının iptaline karar verilir.” hükmü yer almaktadır. Görüldüğü gibi Kanun koyucu bu konuda Üst Kurula herhangi bir takdir hakkı tanımamış ve müeyyidenin uygulanmaması durumunda lisans iptalini zorunlu kılmıştır. 

*Söz konusu yayıncının RTÜK kararını Bölge İdare Mahkemesi’ne götürme hakkı bulunmaktadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *