Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz yıl "Yurt sorunu diye bir şey söz konusu değil" diyerek görmezden geldiği barınma ve yurt sorunu bu yıl da devam etti. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’nun ise "Cumhuriyet tarihinin en yüksek kapasitesi” dediği yurtların kapasitelerinin odalara fazladan yatak ve ranza eklenmesiyle sağlanması buraları adeta koğuşa çevirdi. Öğrenci sayısının artması ile birlikte yurtlarda fiziki altyapı da yetersiz kalınca öğrenciler birçok sorunla karşı karşıya kaldı. KYK yurtlarında devam eden bu sorunlara ek olarak şimdi de öğrencilerin izinleri 75 günden 30 güne düşürüldü. Yurt içinde ve dışında yükseköğrenim gören öğrenciler için yapılan yurtlarda kalan öğrencilerin yurt harici kalınan her gün için izin alma yükümlülüğü var. Yurt harici başkaca bir yerde kalacak öğrenciler bunu yurda bildirdiğinde 75 günlük izin haklarından kullanmış oluyorlardı. Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya giren yeni karar uyarınca artık KYK öğrenci yurtlarında kalan öğrenciler yalnızca 30 gün izin alabilecek. Yurt için izin başvurusu yapan öğrenciler “30 gün izin hakkınızdan 1 gün kullandınız uyarısı ile karşılaştı.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nde okuyan bir öğrenci, yurtlarda yemek konusunda da sorunlar yaşandığını belirterek, "Yurt yemeklerinin nasıl olduğunu hepimiz biliyoruz. Eskiden en azından seçme şansımız vardı. Buna ‘tamam’ dedik bu kez iznimiz düşürüldü. Her birimiz yetişkin bireyleriz. Özgürlüğümüzün bu denli hiçe sayılması gerçekten üzücü. 30 gün ne demektir? Üniversiteye mi geldik, cezaevine mi artık ayırt edemiyoruz. Biz artık genç olmak, üniversiteli olmak ne demek tatmak istiyoruz" diyerek bu uygulamaya tepki gösterdi.
YURDA MAHKUM EDİLDİK
İstanbul Fatih Kadırga KYK Erkek Öğrenci Yurdu'nda kalan bir öğrenci de, "Tüm yıl için 30 gün gerçekten az bir süre. Özellikle ailesinden uzakta olan öğrencileri yurda mahkum etme gibi bir durum söz konusu. Keza son giriş saatlerimiz de 11 olduğu için gece geç kalınan durumlarda izin alınması gerekiyor. 75 günlük izin süresi az da olsa yeterliydi. Şimdi yurda mahkum edildik" diye konuştu.
İzmir'de okuyan bir öğrenci ise "Aile evine gittiğimizde iznin büyük kısmı gidecek zaten. Koca insanlarız, her gecemizi yurtta geçirmek zor bir durum. Özellikle İzmir gibi yerlerde okuyan öğrenciler için dışarıda sabahlamak gibi özgürlüklerimiz kısıtlanmış oluyor. Konsere gidersin izin kullanırsın, şehir değiştirirsin izin kullanırsın bunlar kısıtlandı" ifadelerini kullandı.
Öğrencilerin ortak talebi ise izin günlerinin geri verilmesi.
ÖĞRENCİLER MEMLEKETLERİNE DÖNÜYORLAR
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER), derinleşen ekonomik kriz karşısında “İnsanca barınma ve tüketme” talebiyle Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda açıklama yaptı. “Barınamıyoruz, geçinemiyoruz, tükendik” pankartının açıldığı açıklamaya, Çatımız Gökyüzü Hareketi bileşenleri ve barınma sorunu yaşayan öğrenciler ile çok sayıda kişi katıldı. Açıklamayı okuyan Çatımız Gökyüzü Hareketi’nden Jiyan Çatak, ulaşım ve barınma sorunları karşılanmadığı için öğrencilerin okulları bırakıp memleketlerine dönmeye başladıklarını söyleyerek, "2- 3 kişilik odaların 7-8 kişiliğe çıkarılarak sadece bir kapasite artırımına gidilmesini kabul etmiyoruz. Yurtlardaki kapasitelerin ranza sistemine geçilerek değil, yeni yurtlar inşa ederek artırılmasını istiyoruz. Baskı ve ideolojik dayatmaların merkezi olan tarikat ve cemaat yurtları kapatılmalı ve KYK yurtlarına çevrilmelidir. Bir ticarethane olmaması gereken yurtlarda yapılan yemekhane zamları geri çekilmelidir. Kira fiyatları ve emlaklar denetlenmelidir" dedi.