Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin hedeflerine ulaşmasının önündeki en büyük engelin darbe ürünü mevcut anayasa olduğunu söyleyerek yeni anayasa mesajı vermişti.
Gündemin önemli maddesini oluşturan ve her fırsatta yeni anayasa çağrısı yapan Erdoğan, mücadeleyi asla bırakmayacaklarını ve kararlı olduklarının altını çiziyor.
Muhalefet ise Erdoğan'ın Anayasa çağrısında samimi olmadığını ve yerel seçim öncesi ekonomideki olumsuzlukları kapatmak için atılacak adım olduğunu düşünüyor.
Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan, yeni Anayasa konusunun sadece muhalefette değil, ittifak ortağı MHP’de de 'rahatsız kıpırdanmalara neden olduğu'nu yazdı.
Babacan'ın "MHP’de rahatsız kıpırdanmalar… Yeni Anayasa karmaşası" başlıklı yazısının ilgili kısmı şöyle:
MHP’NİN İTİRAZI
Öğrendiğimize göre, Cumhur İttifakı ortağı MHP’de, partinin bu ‘bağımsız’ anayasa çalışmalarından pek mutlu değil. Partinin son Anayasa sempozyumundan rahatsız olmuşlar. Oradaki yaklaşım ve anlayış hoşlarına gitmediği gibi, “‘Kendilerine bir öneri paketi hazırlayıp verdik, dikkate almadıkları gibi, hiç atıf da yapılmıyor” diye sitem ettikleri belirtiliyor. MHP yönetiminin Cumhurbaşkanlığı’nda hukuk çalışmalarını yapan ekipten ve onların anlayışından pek hoşlanmadığını da aktaralım.
İKNA OLMADILAR
Parti içerisinde, “’Bu Anayasa’da ne eksik? Yapacağınız düzenleme nasıl bir eksikliği giderecek’ diye sorsak verilecek yanıt yok” sözleriyle eleştirenler bile var. Muhalefet ise AKP’nin hazırlayacağı Anayasa’ya hiç güvenmediği gibi, konunun ‘gündem saptırma, dikkatleri başka tarafa çekme’ olduğunu düşünüyor. Dolayısıyla tüm bu turların ve çalışmaların sonunda ortaya bir şey çıkması pek mümkün görünmüyor.
İNCE HESAPLAR
Tek ilginç yaklaşım, cumhurbaşkanlığı seçimini 40 artı 1’e indirme önerisi olur ki, MHP’ye olan ihtiyacı tamamen ortadan kaldıracak böyle bir yaklaşım önce ittifak ortağından vize alamaz. Ayrıca, partide Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini yaratan ekip “Başkanlık sistemi olmaktan çıkar’ diye itiraz ediyor. Sonuçta, olay sadece başörtüsünün olduğu küçük bir pakete kadar gerileyebilir. O da CHP’nin Meclis’e taşıdığı partilerin oylarıyla kabul edilebilir…