Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Açık
19°
Ara
Damga Gazetesi Gündem Mekanik kıyma hilesi nedir? Et ürünlerinde yapılan yeni hile şoke etti

Mekanik kıyma hilesi nedir? Et ürünlerinde yapılan yeni hile şoke etti

Türkiye'de gıda güvenliği son dönemin en çok konuşulan konularından oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sık sık taklit ve tağşiş yapılan ürünler açıklanmaya devam ediliyor ve liste yenileniyor. Peki mekanik kıyma hilesi nedir? İşte et ürünlerinde yapılan yeni hilenin detayları...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Okunma Süresi: 2 dk

Son dönemde et ürünlerinde yapılan hileler sık sık gündeme gelirken son olarak mekanik kıyma hilesi konuşulmaya başlandı. Türkiye'de et ürünleri için gerçekleştirilen denetimlerde ortaya çıkan eşek eti skandalı tüketicileri şaşırttı. Peki mekanik kıyma hilesi nedir?

MEKANİK KIYMA HİLESİ NEDİR?

Bakanlık tarafından pek çok ünlü ve bilinen sucuklarında sakatat ve tek tırnaklı et kullanıldığı açıklandı. Mekanik kıyma hilesinin de ne olduğu merak edilmeye başlandı. Mekanik kıyma hilesi özellikle daha düşük maliyetle daha fazla miktarda et üretimi yapmak amacıyla kullanılmakta.

Mekanik kıymanın çok fazla kullanımı özellikle hazır et ürünleri ve işlenmiş olan gıdalarda hileli uygulamalara neden olabilmekte.

Uzmanların açıklamasına göre bu hile ile boyun, kemik zarı, damar, sinir, kan pıhtısı, tavuk, hindi derisi, kanat ucu ve kas gibi elle ayrıştırılamayan parçaların çeşitli makinelerle kıymaya dönüştürüldüğü ifade edildi.

Mekanik kıyma hilesi son dönemde yapılan hilelerden biri olarak biliniyor.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı'dan da konu hakkında açıklama geldi ve Yardımcı, bazı işletmelerin söz konusu mekanik kıymayı maliyetleri düşürmek için kullandığını ifade etti.

İşte Başkan Osman Yardımcı'nın mekanik kıyma ile ilgili açıklaması:

"Kasaptan aldığınız kıymadan çekinmeyin. Piyasada, mekanik kıyma olarak adlandırılan ve tavuktan yapılan kıymalar mevcut. Bu kıyma, bazen soya fasulyesi ile karıştırılarak satılabiliyor. Ancak kasap esnafı bu tür ürünleri kullanamaz. Tüketicilerin hazır kıyma almaktan kaçınmaları gerekiyor. Maliyeti azaltmak için kıymada hileye ihtiyaç yok. Kasaptan taze et alıp, makineden çekilmiş kıyma tercih edilmelidir. Hazır kıyma, herkes için yasaklanmalıdır ve bu tür ürünlerin üretimi yalnızca gerekli izinlere sahip yerlerde yapılmalıdır. Mekanik kıyma, tavuk kemiği, kırıntılar ve taşlık gibi malzemelerden elde ediliyor ve bazı işletmeler bu ürünleri kullanarak düşük fiyatla satış yapıyor."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *