Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Parçalı az bulutlu
16°
Ara
Damga Gündem Marmara'da müsilaj belası geri mi dönüyor? Uzman isim açıkladı: Yayılma ihtimali çok yüksek

Marmara'da müsilaj belası geri mi dönüyor? Uzman isim açıkladı: Yayılma ihtimali çok yüksek

Erdek Körfezi'nde dalış gerçekleştiren Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilaj uyarısında bulundu. Sarı, "Şimdi yeniden müsilaj ortaya çıktı. Umut edelim ki şu an ortaya çıkan müsilaj sadece Erdek Körfezi'nde sınırlı kalsın." dedi ve yayılma ihtimalinin yüksek olduğundan bahsetti.

KAYNAK: DHA
Okunma Süresi: 2 dk

Balıkesir Erdek Körfezi'nde dalış yaan ve bölgede, incelemelerde bulunan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilaj hakkında açıklama yaparak uyarıda bulundu., 2021 yılı ilkbahar-yaz aylarında Marmara Denizi'nin yüzeyini kaplayan müsilajın tehlike oluşturmaya başladığından bahsetti.

Sarı, Erdek Körfezi'nde her hafta düzenli olarak dalış yaptığını söyledi ve şöyle dedi:

 “23 Ekim tarihinde Erdek Körfezi'nde yaptığım dalışta, deniz seviyesinin 10 ila 24 metre aralığında büyük bulut kümeleri şeklinde yeni müsilaj oluşumu olduğunu tespit ettim. Fotoğrafladım ve videolarını çektim. Müsilaj neden yeniden ortaya çıktı? Çünkü Marmara Denizi'nin atık yükünü azaltmadık. 2021 yılında müsilaj ortaya çıktığında, hep birlikte bir araya gelerek 22 maddeden oluşan Marmara Denizi Eylem Planı'nı hazırlamıştık. Bu eylem planının 14 maddesi, doğrudan Marmara Denizi'nin atık yükünün azaltılması ile ilgiliydi. Azaltabildik mi? Azaltabilseydik, müsilaj şimdi ortaya çıkmazdı. Azaltamadığımız ortada. Neden azaltamadık?” 

MÜSİLAJIN GELİŞİM FAKTÖRLERİNİ AÇIKLADI

Uzman isim müsilaj gelişimi için önlem alınması gerektiğini açıkladı.

Sarı, ayrıca müsilajın gelişiminde pek çok faktör olduğunu vurguladı ve “Temelde 3 tetikleyici var. ” dedi. 

Bunları şöyle açıkladı:

"Deniz suyu sıcaklıklarındaki artış, deniz şartlarındaki durağanlık ve kirlilik yükünün yüksek olması. İlk 2 maddeye zaten müdahale edemiyoruz. İklime ve durağanlığa müdahale edemiyoruz. Müdahale edebildiğimiz tek parametre, denizin atık yükünü azaltmaktır. Azaltabildik mi? Azaltamadık. Şimdi yeniden müsilaj ortaya çıktı. Umut edelim ki şu an ortaya çıkan müsilaj sadece Erdek Körfezi'nde sınırlı kalsın. Bilimsel veriler ve geçmiş tecrübelerimiz bunun böyle olmayacağını bize söylüyor. 2 ila 3 hafta içerisinde Erdek Körfezi'nde ortaya çıkan müsilajın Marmara Denizi'nin geri kalan kısımlarına yayılma ihtimali çok yüksek" 

"ÖNLEM ALMAK GEREKİYOR"

Prof. Dr. Sarı, Marmara Denizi'ne bırakılan atıkların azaltılması gerektiğini hatırlattı ve şunları söyledi: “Denetimleri artırmamız lazım. Evsel atıkların veya sanayi atıklarının arıtılması için kurulmuş, etkin şekilde çalışmayan arıtma tesisleri var. Denetimleri artırarak bu tesislerin çalışır hale gelmesi lazım. Dereler, çaylar Marmara Denizi'ne zehir taşıyor. Çok hızlı bir şekilde denetimleri artırarak denize zehir göndermesinin önüne geçmemiz gerekiyor. ”

Sarı, “Eğer bunları yaparsak, nisan ayından itibaren müsilajın yüzeye çıkma olasılığını veya yüzeye çıksa bile deniz ekosistemine ve ekonomimize vereceği zararı bir parça azaltma olasılığı var.” diyerek erkenden önlem alınması gerektiğini vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *