Temmuz ayında yapılan ara zam sonucunda asgari ücret net 11 bin 402,32 TL’ye brüt ise 13 bin 414,50 TL’ye yükselmişti. Asgari ücrete yapılan bu zammın diğer çalışanları da etkilediği ortaya çıktı. Memur, işçi ve zam almayan tüm çalışanlar yeni versi sistemi uyarınca daha fazla ücret alacak. İşte konuya dair tüm detaylar ve bilinmesi gerekenler…
Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, geçen yıl ocak ayında yürürlüğe giren yeni vergi sistemi, pek çok çalışanın fazla ücret almasını sağlayacak. Fazla ücretin işveren bir yükü bulunmazken, çalışanın aldığı net ücret artmış olacak.
2022 Ocak ayında AGİ uygulamasının sona erip yeni ücret vergilendirmesi sistemine geçilmesi nedeniyle bu artışın yaşanacağı kaydedildi. Yeni sisteme göre, işçi ve memur tüm çalışanların vergiye tabi kazançlarının asgari ücrete kadar olan kısmı gelir vergisinden ve damga vergisinden istisna tutuldu. Bu nedenle asgari ücrette uygulanan bir artış, çalışanlar için ödenen gelir vergisi ve damga vergisinde temmuz ayından sonra daha fazla istisna uygulanacağı anlamına geliyor. Yüzde 34’lük asgari ücret ara zammının ardından kazançlardan istisna edilen vergi tutarının artmasıyla çalışanların eline daha fazla maaş geçmeye başlayacak.
Maaşlarını brüt ücret üzerinden alanlar dikkat!
Asgari ücrette yapılan son zamların ardından brüt ücretle çalışan ve zam almayan işçilerin eline geçen net ücret de artacak.
İşçilerin bir kısmı brüt ücret, bir kısmı net ücret esası ile çalışıyor. Bu yaptığımız hesaplamalar brüt ücret esası ile çalışan işçiler için geçerli. Başka bir ifadeyle asgari ücret artışına bağlı vergi avantajı, brüt ücretle çalışanların eline geçen net ücreti artıracak.
Kim, ne kadar maaş alacak?
Yapılan son zamların vergi sisteminde yapılan değişikliğe oranlanması halinde ise ortaya çıkan tablo şu şekilde:
Brüt 15 bin TL maaş alan ve zam almayan işçi;
Ocak – mayıs döneminde aylık 12 bin 75 TL, haziran ayında da 11 bin 750 TL olan bu işçinin eline geçen net ücret temmuz – ağustos aylarında 11 bin 438 TL’ye düşecek, eylül ayında 11 bin 766 TL, eylül – kasım aylarında 11 bin 863 TL, aralık ayında da 11 bin 653 TL olacaktı.
Asgari ücretin artmasıyla, ücreti 15 bin lira olarak sabit kalan aynı işçinin eline geçen net ücret temmuz ayında 460 TL, ağustosta 652 TL, eylülde 702 TL, sonraki aylarda da 605 TL artacak. Aylık net ücreti temmuzda 11 bin 898 TL, ağustosta 12 bin 90 TL, eylül – kasım aylarında 12 bin 468 TL, aralık ayında da 12 bin 258 TL olacak.
Asgari ücret artmasaydı;
15 bin TL brüt maaş alan bu işçi, yıl boyunca 10 bin 393 TL gelir vergisi, 455 TL damga vergisi olmak üzere 10 bin 848 TL vergi ödeyecekti. Asgari ücretin artmasıyla aynı işçinin gelir vergisi 6 bin 919 TL, damga vergisi de 300 TL olmak üzere ödeyeceği yıllık toplam vergi tutarı 7 bin 219 TL’ye düşecek. Böylece yıllık avantajı 3 bin 630 TL’ye ulaşacak.
İşveren etkilenmiyor
Brüt ücreti 13 bin 414 TL’nün üzerinde olan tüm işçiler için geçerli olan bu artışta, işverenin cebinden ise para çıkmıyor. İşveren temmuz ayında hiç zam yapmamış olsa bile brüt ücreti 15 bin TL olan işçinin eline geçen net ücret artacak ancak işverenin aylık 17 bin 625 TL olan maliyeti değişmeyecek.