TÜRKİYE, KANAL İSTANBUL PROJESİNİ TARTIŞMAYA DEVAM EDİYOR. KİMİSİ ASLA OLUR OLMAZ DERKEN KİMİSİ İSE REFERANDUM İSTİYOR
KANAL İSTANBUL
ÇIKMAZA GİRDİ
Son günlerde Türkiye'nin gündemine oturan Kanal İstanbul Projesi'yle ilgili iddialar ve tartışmalar alevlendi. Kanal İstanbul güzergahında Katar Emiri'nin annesi Şeyha Moza bint Nasır el-Missned'in, 44 dönüm arazi aldığının ortaya çıkması sonrası muhalefet Kanal İstanbul'un rant amaçlı tasarlandığını söyledi. Uzmanların İstanbul'un geleceği için tehlikeli bulduğu projeyle ilgili İBB Başkanı İmamoğlu ve HDP cephesinden referanduma götürelim teklifi geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise projenin hayata geçirilmesi konusunda kararlı
ARAPLAR SERZENİŞTE Mİ BULUNDU?
Kanal İstanbul'la ilgili tartışmalar devam ederken Katar Emiri'nin annesinin projenin içinde olan Arnavutköy'den 44 dönüm arazi aldığının ortaya çıkması muhalefet tarafından projenin rant kapısı olarak öne çıkarıldığı iddiasının dillendirilmesine neden oldu. CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, “Projenin yeniden ısıtılıp gündeme getirilmesinde farklı niyetler olabilir. Gerçek niyetlerini anlamak için, proje alanlarındaki arsaların kimlere ait olduğuna bakmak yeterli” ifadelerini kullanırken CHP İBB Meclis üyesi Nadir Ataman ise “Ekonomik koşullar daha uygunken neden hayata geçirmediniz çılgın projenizi? Yüz binlerce metrekare yer alan Arap ve Ortadoğulu yatırımcılar serzenişte bulunduğu için mi süreç hızlandı?” diye sordu.
BAZI BAKANLAR BİLE KARŞI ÇIKIYOR
Kanal İstanbul'un yapılıp yapılmaması için daha önce referanduma gidilmesi teklifinde bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise projeye dair ilginç bir iddia ortaya attı. İmamoğlu, “Erdoğan’ın geçmiş kabinelerinde de görev alan bakanların bu projeye karşı olduğunu belirterek, “Altını çiziyorum, kalbimden söylüyorum kulağım da duydu geçmişten bugüne bazı kabine üyeleri de bu projeyi kabul etmiyor” ifadelerini kullandı. Devam eden tartışmalara katılan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de, referandum çağrısında bulunarak; “Kanal İstanbul Projesi ile geliyorlar. Kanal İstanbul iklim krizini büyütür. Gelin bakalım İstanbul halkı ne diyecek. Erken seçime yönelik bir kanal mı açacağız yoksa İstanbul kanalı mı açılacak onu hep birlikte çok iyi görebiliriz” dedi.
REFERANDUMA GÖTÜRÜLMEMELİ
Kanal İstanbul Projesi'yle ilgili yaşanan tartışmalara katılan uzmanlar ise projenin halka sorulmaması gerektiğini ve bilim insanlarına danışılması gerektiğini söyledi. Mimar Ahmet Vefik Alp, “Proje hayata geçerse Avrupa'nın bütün lağımı Marmara Denizi'ne akar ve Marmara ölür. Böyle hayati bir konuyu halka sormak, referanduma gitmek yanlış olur” derken Prof. Dr. Doğanay Tolunay ise “Bu projeye gerçekleşirse Küçükçekmece Gölü'nü ve Sazlıdere'yi kaybetmiş oluruz. Umarız böyle bir proje asla gerçekleşmez” diye konuştu.