Kan vermek veya almak, tahlil işlemleri Ramazan ayında sağlık için yaptırılabilir. Ancak bu durumun orucu bozup bozmayacağı merak konusu oldu. Oruç tutan tüm Müslümanların orucu bozan ve bozmayan durumları öğrenmesi, dini görevlerini yerine getirmeleri açısından önemlidir. Peki kan vermek veya tahlil yaptırmak orucu bozar mı? İşte detaylar...
KAN VERMEK VEYA TAHLİL YAPTIRMAK ORUCU BOZAR MI?
Kan vermek orucu bozmaz. Ancak vücuda kan almak, beslenme ve gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar. Diyanet, akıllardaki soru işaretlerini giderdi. Kan vermenin orucu bozup bozmaması ile ilgili iki zıt rivayet olduğu belirtilirken Diyanet'in internet sitesinde konuya ilişkin şu ifadeler yer aldı: "Bunlardan birine göre Hz. Peygamber (s.a.s.), “Hacamat yapanın ve yaptıranın (vücuttan tedavi maksadıyla kan alanın ve aynı amaçla vücudundan kan aldıranın) orucu bozulur.” (Ebû Dâvûd, Savm, 28) buyurmuştur. Öte yandan Resûlullah’ın (s.a.s.) oruçlu iken hacamat yaptırdığı rivayet edilmiştir (Buhârî, Savm, 32; Ebû Dâvûd, Savm, 29).
Bu iki hadisi birlikte değerlendiren bilginlerin çoğu, birinci hadisi 'Hacamat yapan kişinin, kanı özel alet ile emerken ağzına kaçırabileceği, hacamat yaptıran ise kan verdiği için zayıf düşerek hasta olabileceği için oruçları bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalır.' şeklinde yorumlamış ve ikinci hadisi esas alarak kan vermenin orucu bozmayacağı sonucuna varmışlardır."
AŞI OLMAK VEYA İĞNE YAPTIRMAK ORUCU BOZAR MI?
Yemek yemek, içmek, cinsel ilişki gibi durumlarda oruç bozulur. Besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz.
Tedavisine devam eden hastalar, iyileştikten sonra oruç tutmaya devam edebilir. Ancak oruç tutmak isteniyor ve bununla iligli bir engelleri yok ise iğneyi iftardan sonra yaptırmaları daha uygun olur. Bu imkâna sahip olmayanlar, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler.
Oruçluyken gıda ve vitamin iğneleri yaptırmak orucu bozar. Ağızdan aşı alanların damardan serum ve kan verilenlerin de orucu bozulur. Sonrasında bu oruç kaza edilebilir.