Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Açık
12°
Ara
Damga Gazetesi Gündem İYİ Parti'den Uygur Türkleri için 'Soykırım' başvurusu

İYİ Parti'den Uygur Türkleri için 'Soykırım' başvurusu

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in 28 Şubat programında Uygur Türkleri için TBMM'ye önerge verileceğini duyurmasının ardından bugün resmi başvuru yapıldı.

Okunma Süresi: 3 dk

İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, Grup Başkanvekilleri Lütfü Türkkan ve Müsavat Dervişoğlu, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'u makamında ziyaret etti. İYİ Parti'li vekiller, TBMM Başkanlığı'na verdiği önergede Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslüman Uygur Türklerine yönelik uygulananların "soykırım" olarak tanımlanması çağrısını yaptı.

TBMM'ye verilen önergede 9 Aralık 1948 tarihinde kabul edilen ve 12 Ocak 1951'de yürürlüğe giren Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 260 A (3) sayılı kararıyla kabul edilen ve 12 Ocak 1951'de yürürlüğe giren "Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi"nde yer alan soykırım tanımlaması hatırlatıldı.

"BU EYLEMLER BM'DE SOYKIRIM KABUL EDİLİYOR"

Sözleşmede, 'ulusal, etnik, ırksal veya dini temelde tanımlanabilecek bir grubun sırf o grup olduğu için imha edilmesine' yönelik "Grubun üyelerinin öldürülmesi; Grup üyelerine ciddi bedensel veya zihinsel zarar verilmesi; Grubun tamamen veya kısmen fiziken yok edilmesine matuf olarak yaşam koşullarını haleldar edilmesi; Grup içinde doğumları önlemeye yönelik önlemlerin uygulanması; Grubun çocuklarını başka bir gruba zorla transfer edilmesi" eylemlerin soykırım olarak tanımlandığı vurgulandı.

Bu kapsamda, "Çin Halk Cumhuriyeti yönetiminin Doğu Türkistan'daki Uygur Türklerine ve diğer Müslüman kökenli uluslara yönelik olarak uyguladığı mezalim birden fazla boyutuyla Sözleşmenin yukarıda anılan koşullarını karşılamakta olup söz konusu fiiller "insanlığa karşı suç", hatta "soykırım" olarak tanımlanmalarını haklı kılacak boyutlara erişmiştir" denildi.

DÜNYADAKİ ÖRNEKLERİ TEK TEK PAYLAŞILDI

BM İnsan Hakları Konseyine üye ülkeler tarafından Çin'in Sincan Uygur Bölgesi'ndeki Uygur Türkleri ve diğer Müslüman azınlıklara yönelik insanlık dışı uygulamalarını kınayan bir mektup yayımlandığı, Almanya'nın BM Daimi Temsilcisi Christoph Heusgen tarafından 6 Ekim 2019 tarihinde deklare edilen ve aralarında ABD, İngiltere, Fransa, İspanya ve İtalya'nın da bulunduğu 39 ülke tarafından imzalanan ortak açıklamada, "Çin tarafından toplama kamplarında zorla tutulan Uygur Türklerinin derhal serbest bırakılması" çağrısı hatırlatıldı.

ABD'nin müstakil olarak, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslüman Uygur Türklerine yönelik baskı politikalarından dolayı Çin'e karşı yaptırım öngören tasarıyı Senato'dan ve Temsilciler Meclisi'nden geçirdiği, 17 Haziran 2020 tarihinde ABD başkanının onayı ardından yürürlüğe koyduğu hatırlatıldı.

SON ÖRNEKLER KANADA VE HOLLANDA'DAN

Dünyadaki ortak tutuma son örneklerin Kanada ve Hollanda'dan geldiğine dikkat çekildi. Kanada Federal Parlamentosu tarafından 23 Şubat 2021 tarihinde Çin'in Uygur Türklerine yönelik uygulamalarının 'soykırım' olarak tanımlayan yasayı onayladığını, Hollanda parlamentosunun ise 25 Şubat 2021 tarihinde, soykırım olarak nitelendiren karar teklifini kabul ettiği vurgulandı.

"SOYKIRIM KONUSUNDA TBMM ORTAK KARAR ALIP İLAN ETMELİ"

İYİ Parti'nin önergedeki ifadeleri şu sözlerle sonlandı:

"Doğu Türkistan'daki soydaş ve dindaşlarımızın yaşadıklarına karşı, dünya ülkelerinin devlet, hükümet ve parlamento seviyesinde resmi tepkileri art arda gelirken, isminin başında Türkiye olan Büyük Millet Meclisimizin sessiz kalması kabul edilemez. Bu hem milletimize hem tarihimize hem de Türk ve Müslüman Doğu Türkistan halkına karşı sorumluluğumuzdur. Bu çerçevede, İYİ Parti olarak Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşanan "MEZALİM (SOYKIRIM) konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ortak bir karar alarak uluslararası topluma ilan edilmesi talebimizi arz ederiz"

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *