31 Mart Yerel Seçimleri'nde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu, AK Parti'nin seçim sonuçlarına itirazları nedeniyle mazbatasını tam 17 gün sonra yani 17 Nisan günü aldı ve görevine 18 Nisan günü başladı. YSK'nin İstanbul seçimlerini iptal ettiği 6 Mayıs'a kadar görevde kalan İmamoğlu'nu neler yaptığı ise kamuyounda çok tartışıldı.
Binada ve sitede değişiklik
İmamoğlu'nun attığı ilk adım İBB'nin Saraçhane'deki binasına Atatürk posterleri ve Türk bayrakları asmak oldu. İBB'nin resmi sitesine de Atatürk ve “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” sözü konuldu. Ekrem İmamoğlu'nun ilk talimatı kurumdaki durumu mercek altına almak için İSKİ, İETT ve İBB'ye bağlı şirketlerde ikinci bir emre kadar “ödeme, harcama, ihale, personel alımı, araç kiralama, gayrimenkul kiralama, alım satım” gibi tüm işlemleri durdurmak oldu. İmamoğlu'nun İBB’nin elektronik veri tabanı ve altyapılarında inceleme yapmak üzere 2 belediye müfettişi ve belediye uzmanlarını görevlendirmesine ilişkin talimatı hakkında yürütmeyi durdurma kararı verildi. İmamoğlu'nun mazbatasının verilmediği 31 Mart-18 Nisan tarihleri arasında gündeme gelen iddiaların ve ihbarların tespiti için çalışma yapması engellendi.
TC ibaresi eklendi
Yeni dönemin ilk İBB Meclisi'nde CHP'nin Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu kurulması önerisine AK Parti karşı çıktı ve gördüğü tepkiler üzerine geri adım atmak zorunda kaldı. Böylece “Sosyal Hizmet Komisyon”nun adının “Bağımlılıkla Mücadele ve Sosyal Hizmetler Komisyonu” olarak değiştirildi. İBB bünyesinde ilk kez Bağımlılıkla Mücadele ve Rehabilitasyon Daire Başkanlığı kuruldu. İBB'nin Saraçhane'deki başkanlık binasına ve hizmet binasına İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun talimatı “T.C.” ibaresi eklendi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediye personelinin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlamak için mesai bitiminde bir etkinlik düzenledi. Kutlamada 1 Mayıs Marşı çalındı.
İndirim talimatları gönderildi
İmamoğlu, seçim kampanyasında vaat ettiği ulaşım ve su indirimi için 3 Mayıs 2019 günü Ulaşım Daire Başkanlığı'na ve İSKİ'ye talimat verdi. Aylık öğrenci kartı bedelinin 85 TL'den 50 TL'ye düşürülmesi, 0-4 yaş arası çocuklu anneler için ücretsiz taşıma kartı, 0-12 yaş arası çocuklar için ücretsiz yolculuk hakkı, dini-milli-resmi bayram günlerinde toplu taşımanın ücretsiz olması için çalışma yapılmasını istedi. Konutlarda tüketilen suyun ilk 20 metreküpünde yüzde 40 oranında indirime gidilmesi için de çalışma yapılması için talimat verdi. İBB şirketlerinden Halk Ekmek, İmamoğlu'nun talimatı ile Ramazan ayında satışa sunulacak pide fiyatına zam yapmadı ve 2018 yılında olduğu gibi 1 TL'den satma kararı aldı.
İndirimler hayata geçirildi
Ve bu sürecin sonunda 6 Mayıs akşamı YSK İstanbul seçimlerini ve İmamoğlu'nun mazbatasını iptal etti. İBB Meclisi'nin aylık olağan oturumları 13 Mayıs günü İmamoğlu olmadan başladı ancak mecliste İBB'nin seçilmiş başkanı Ekrem İmamoğlu'nun vaatleri AK Parti'nin de oyları ile tek tek hayata geçirildi. Öğrenci akbilindeki indirim, 15 Mayıs tarihli meclis oturumunda kabul edildi ve 17 Mayıs'tan itibaren uygulamaya konuldu. Öğrenciler için aylık mavi kart ücreti 85 liradan 40 liraya düşürüldü. Yükseköğretim Kurumları Sınavı, Açık Öğretim Sınavı, Liseye Geçiş Sınavı, KPSS'ye girecek öğrenci ve görevlilere ücretsiz seyahat hakkı verildi. 3 günlük Ramazan Bayramı boyunca toplu taşımanın ücretsiz olması kararlaştırıldı. Daha önce yüzde 50 indirimli seyahat ediliyordu. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nda da ulaşım ücretsiz oldu. Daha önce resmi bayramlarda indirim ya da ücretsiz ulaşım uygulamasına gidilmiyordu.
Suda yüzde 46 indirim
İmamoğlu'nun suya indirimi vaadi de hayata geçirildi. Kademeli olarak konutlarda yüzde 46’ya varan oranda, işyerlerinde ise yüzde 10 indirim yapıldı. 2015 yılında beri uygulanan ve faturaları kabartan suya her ay enflasyon oranından otomatik olarak zam yapılması yönteminden vazgeçildi. Artık yılda bir kez İSKİ Genel Kurulu sırasında fiyatlar belirlenecek. Yeni bir uygulamaya geçilerek İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi kapsamında “İnsani Su Hakkı” uygulaması da getirildi. Buna göre konutlarda tüketilen kişi başı her 2,5 metreküp suyun 0.5 metreküpü (500 litre) “İnsani Su Hakkı” kapsamında İstanbullulara ücretsiz ulaşacak.