Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Açık
19°
Ara
Damga Gazetesi Gündem Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan açıklama geldi: Faturalarda 1 Temmuz’dan itibaren yeni dönem başlıyor, zorunlu olacak!

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan açıklama geldi: Faturalarda 1 Temmuz’dan itibaren yeni dönem başlıyor, zorunlu olacak!

Türkiye’de faturalar konusunda yeni döneme geçiş yapılıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan duyuru ile 1 Temmuz’dan itibaren faturalarda artık bu uygulama zorunlu hale gelecek. İşte detaylar…

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Okunma Süresi: 2 dk

Faturalarda artık yeni dönem başlıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan duyuruya göre brüt satış hasılatı 2022 yılı içinde 3 milyon lira ve üzeri olan mükellefler, 1 Temmuz’dan itibaren sektör ayrımı olmaksızın e-faturaya geçmek zorunda olacak. İnternet üzerinden hizmet veya mal satışı yapan mükellefler ile gayrimenkul ve motorlu taşıt satma veya kiralama işlemleri yapanlarda da 500 bin lira ve üzeri brüt satış hasılatı olanlar da uygulamaya dahil edilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı, faturalar konusunda bir dönüşüm sürecini başlattı. Kağıt ortamında düzenlenen fatura, defter ve irsaliye gibi evrakların elektronik ortama taşınması için başlatılan dijital dönüşüm, 1 Temmuz itibariyle yeni mükellefleri de kapsayacak. Gelir İdaresi Başkanlığı, 2019 yılında konuya ilişkin bir düzenleme yapmış, 2020 be sonrasındaki dönemde de mükellef grupları ile sektörlere göre e-belge uygulamasına geçilmesini kararlaştırmıştı. 1 Temmuz itibariyle de faturada yeni dönem başlıyor. İşte detaylar…

E-BELGE KULLANIMI ZORUNLU OLUYOR

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre sektörler ve mükellef grupları, brüt satış hasılat tutarlarına göre yeni uygulamaya geçiş yapıyor. Kağıt fatura, defter, arşiv, irsaliye, müstahsil makbuzu gibi çok sayıda evrak, elektronik ortama taşınıyor ve belirtilen mükelleflere bu alanlarda e-belge kullanımı zorunlu hale getiriliyor.

KİMLER BU UYGULAMAYA DAHİLDİ?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) lisansı olan işletmeler, komisyon ve tüccar olarak meyve ve sebze ticareti yapanlar, aracı olarak hizmet sağlayıcısı konumunda olanlar, internet ortamında ilan yayınlayanlar ile internet reklamcılığı hizmet aracıları, yolcu taşımacılığı yapanlar, içecek üreticileri, sinema işletmecileri gibi birçok sektör temsilcisi, yeni uygulamaya dahil edildi. Yapılan düzenleme ile bu gruplara yeni mükellefler de dahil edildi.

YENİ MÜKELLEFLER DE UYGULAMAYA DAHİL EDİLİYOR

Yapılan düzenlemeye göre 2022 yılında, 3 milyon ve üzerinde brüt satış hasılatı olan mükellefler de 1 Temmuz tarihinden itibaren sektör ayırmaksızın e-faturaya geçmek zorunda olacak. Öte yandan kendi siteleri üzerinden ya da aracı siteler üzerinden her türlü elektronik ortamda mal ya da hizmet satışı yapan, 2022 yılında 500 bin lira ve üzeri brüt satış hasılatı olanlar da bu uygulamaya dahil edilecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *