Davutoğlu, Gelecek Partisi'nin ekonomi manifestosunu canlı yayında açıkladı. Kurmayları ile kameraların karşında geçen Davutoğlu, sık sık demokrasi ile ekonomi arasında bağa vurgu yaptı, hükümetin politikalarını eleştirdi.
Davutoğlu'nun açıklamaları şöyle:
"Yaygın bir şekilde korku ve denetim kültürü yaygınlaşıyor. Popülist yönetimlerin salgın sürecinde son derece başarısız olduğu görülmüştür. Gelecek Partisi'ni, insan hak ve özgürlüklerini savunmak, yanlış seyrettiğine inandığımız ekonomi politikalarını doğru bir düzleme oturtmak için kurduk. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kapsamlı kadrosu Gelecek Partisi'ndedir. 6 ayın 3 ayında evler de olmamıza rağmen 56 il, 220 ilçede örgütlendik.
2001 krizi içsel bir krizdi. Yani küresel bağlamda bir kriz yoktu. 2008 ise dışsal bir krizdi. Şimdi ise hem dışsal bir kriz var hem de içsel bir kriz var. Bu içsel krizde tıpkı 2001'deki gibi bir yönetim krizi ve demokrasi açığı var.
"ARTIK KİMSE LİYAKATTEN SÖZ EDEMEZ"
Daha Avrupa'da korona tahvili yokken biz gündeme getirmiştik. Sistemik ve bütüncül bir paket sunduk, noktasal değil. Onlar ise çoğu kredileri içeren 200 milyarlık bir paket ile halkı daha da borçlandırdı. Demokrasi olmadan da yabancı yatırımcı çekilebileceği düşüncesi cahilliktir. Hukuka güven olmayan bir ülkeye yabancı sermaye gelmeyeceği gibi yerli sermaye de kaçar.
Atamalara baktığınız zaman artık kimse liyakatten söz edemez. Her kuruşu, milletin devlete emaneti olan kamu bankalarının yönetimine dünya şampiyonu da olsa bankacılıktan bihaber insanların getirilmesi kurumsallığın bittiğini gösteriyor.
Türkiye'de demokratik değerleri yok sayan veya zayıflatan sanki güvenlik için özgürlüğün askıya alınması gerektiğini düşünen bir yönetim anlayışı var. Gelecek Partisi'nin durduğu yer ise Türkiye'yi dünyaya açan bir anlayıştır."
Davutoğlu'nun ardından Gelecek Partisi Genel Başkan Danışmanı İbrahim Turhan, 'Ekonomide Gelecek Modeli'ni anlattı. Turhan "Hiçbir vatandaşımızı sosyal yardıma bağımlı kalmasını istemiyoruz. Bu demokrasiyi de zedeleyecek bir durumdur" dedi.
Turhan'ın açıklamaları şöyle:
"Temel eğitim, temel sağlık, kapsayıcı gelir dağılımı gibi politikaları görmezden gelerek dünyadaki bu otoriter popülizmi de çözemeyiz, toplumların gelişimini de sağlayamayız. Hedefimiz; Sürdürülebilir büyüme, tam istihdam, fiyat istikrarı ve finansal istikrar, mali disiplin ve küresel entegrasyondur.
Şunu unutmamalıyız ki; yoksulluk umutsuzluğu, umutsuzluk saldırganlık ve ırkçılığı beraberinde getiriyor. İnsan onurunu siyasetin merkezine koyan anlayış gereği hiçbir vatandaşımızın yardıma muhtaç ve devlete bağımlı kalmaması gerektiğine inanıyoruz. Sürekli hale gelen sosyal yardıma bağımlılığının demokrasiye zarar verdiği görülmektedir.
Gelecek Partisi serbest ticaretin ve sermaye hareketlerinin önünde engel teşkil eden her türlü korumacı politikaların küresel ekonomiye zarar veren yanlış tercihler olduğunu savunmaktadır. "
Turhan'ın ardından söz alan Gelecek Partisi Hazine ve Maliye Politikaları Başkanı Serkan Özcan, Türkiye'nin kamu maliyesi politikalarını eleştirdi, "Türkiye'de şu an geleceğimize ipotek koyan maliye politikaları güdülüyor. Gelecek Partisi, Meclis onayı almadan bütçe harcaması yapmayacak" ifadelerini kullandı.
Özcan'ın açıklamaları şöyle:
"Sosyal barışın ve istikrarın sağlanması için temel sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlerden bütün vatandaşlarımızın eşit koşullarda yararlanabilmesini sağlayacak kapsayıcı bir politika çerçevesini hayata geçireceğiz. Salgın sonrası kamu maliyesinin zorluklarının başında gelir adaletsizliğinin giderilmesi gelmektedir. Adil bir gelir paylaşımının sağlanması için vergi ve harcama politikalarını kamuda tasarrufu merkeze alarak yeniden gözden geçireceğiz.
Kamu yatırımlarında yolsuzlukla mücadeleyi, şeffaflığı ve hesap verebilirliği merkeze alan hukuki altyapıyı kuracağız. Kamu yönetiminde gelirlerin temininden harcamaların tahsisine kadar tüm süreçleri, mali disiplin hedefine uyumlu bir şekilde vatandaş odaklı bir bakış açısı ile planlayarak ‘vatandaş bütçesi’ uygulamasına geçeceğiz.
"ULUSLARARASI YATIRIMCININ GÜVENİNİ YENİDEN TESİS EDECEĞİZ"
Başta Türkiye Varlık Fonu olmak üzere bütçe dışı nitelik kazanmış olan tüm uygulamaları sonlandıracağız. Vergi sisteminde, aynı durumda olan her bir gerçek ve tüzel kişiyi aynı şekilde vergilendireceğiz. Hızla, sorunların kaynağını kendinden başka her yerde arayan, yaptığı tutarsız ve keyfi müdahalelerle TL’nin konvertibilitesine zarar veren yaklaşımı terk edecek, ulusal ve uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden tesis edeceğiz.
Yeni istihdam alanları oluşturmak için, her sektördeki yerli ve yabancı sermayeli yatırımların artırılmasına yönelik olarak, yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik düzenlemeleri acilen gerçekleştireceğiz. ‘İşgücü Piyasası Reformu‘ ile istihdamın önünde engel olan aşırı düzenlemeleri kaldıracak sistemin daha etkin çalışmasının önünü açacağız.
"İŞÇİ-İŞVEREN ORTAKLIĞI SİSTEMİ"
Kamuda tasarrufa önem veren ve israfı önleyen itibarlı bir programla işçi ve işveren üzerindeki vergi ve sosyal güvenlik yüklerini radikal bir şekilde aşağı çekeceğiz. Sürdürülebilir istihdamın en önemli unsuru eğitimdir. Eğitim politikalarımızı kısa, orta ve uzun vadede istihdamı destekleyecek şekilde yeniden tesis edeceğiz. Genç işsizliği sosyal barışı ve istikrarı tehdit eder düzeylere varmıştır. Gençlerimizi sermayeye ve krediye ulaşma konusunda öncelikli grup haline getireceğiz.
Özgirişim (Start-up) yatırımları için, işe başlama ve yönetim maliyetlerini radikal bir biçimde düşüreceğiz. Bu şirketlerin uluslararası piyasalara ulaşabilmesi için gerekli tüm teşvikleri sağlayacağız. Doğu ve Batı arasında yeni bir dünya merkezi oluşturmayı hedefleyen 'Türkiye Lojistik Merkezi Projesi’ kapsamında, lojistik maliyetlerini düşürecek, lojistik sektöründeki istihdamı önemli ölçüde destekleyeceğiz. İstihdamı korurken verimliliği arttıran, gönüllülük esasına dayalı ‘İşçi-İşveren Ortaklığı’ sistemini uygulamaya başlayacağız. "
Gelecek Partisi Hazine ve Maliye Politikaları Başkan Yardımcısı Kerim Rota da 'Ekonomide Gelecek Modeli'nin detaylarını paylaştı, "Enflasyon ile gerçek mücadeleye önem veriyoruz. 'Emek barışı' ilan edeceğiz. İşsizlik Fonu'nu amacı dışında kullanılmasını engelleyeceğiz" dedi.
Kerim Rota'nın açıklamaları şöyle:
"İnsan onuruna yaraşır bir asgari ücret düzeyi tespit edeceğiz. Çalışan açısından asgari ücretten verginin kalkması ve işveren için istihdam yükünün azaltılması bütçede kalıcı bir hasara yol açmadan yapılabilecek.Bunun için gelir ve gider tarafında neler yapılabileceğine ilişkin ayrıntılı çalışmalar yaptık.
Asgari ücretliler için İşveren tarafından ödenen Sosyal Güvenlik ve vergi yüklerini azaltacağız. Önceliğimiz çalışan ve iş sağlayan olacaktır. Biz başkaları gibi kayıt dışı varlık, şüpheli servet ve rantiyeyle imar barışı değil, emek barışı ilan edeceğiz. Kayıtsız çalışanlar için bir seferliğine kayda alma koşuluyla barış sağlayacağız.
Asgari ücretle ve asgari ücrete yakın ücretlerle çalışanların oranını düşürecek politikalar ortaya koyacağız. Sendikalaşmayı teşvik edecek ve istihdam güvenliğini arttıracağız. İşsizlik fonundan faydalanma koşullarını esnetecek ve yararlanma sürelerini uzatacağız. İşsizlik fonunun amacı dışında kullanılmasına son vereceğiz.
Yoksulluk sorununun önemli bir parçası olan #EYT mağdurlarına, sosyal güvenlik sistemimizin dengesinin bozulmasına izin vermeden insan onuruna yaraşır bir çözüm sunacağız. Başta 'ev gençlerimiz’ olmak üzere, çalışma yeterliliği ve yaşına sahip sosyal yardım alan kesimlerini üreten işgücüne kazandırılmasını sağlayacağız. Dolaylı vergileri ve işlem vergilerini azaltarak, gelir ve kurumlar vergilerinin payını arttıracağız.
Sermaye girişlerine zarar vermemek kaydıyla sermaye gelirlerinde vergi oranlarını vergi adaletine uygun düzeylere getireceğiz."
Mustafa Mente:
İş hayatına Bayındır Holding’de başladı. TÜSİAD’da görev yaptı. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nde Genel Sekreterlik görevini üstlendi. Türkiye İhracatçılar Meclisi Genel Sekreterliği, DEİK Genel Sekreterliği görevlerini yürüttü.