Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Ara
Damga Gündem Gazetecileri kim haber yapacak?

Gazetecileri kim haber yapacak?

Bugün 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı ancak gazetecilerin bayram yapar bir hali yok. İşsizlik, yoğun çalışma saatleri, siyasi baskılar, geçim sıkıntısı ve sansürlerle mücadele eden gazeteciler adeta; “Bizim bu çektiğimiz çileleri kim haber yapacak?” diye sorar gibi. Yaşadıkları sıkıntıları anlatan gazeteciler, “Derdimizi çeken bilir” dedi.

Okunma Süresi: 4 dk

Bugün 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı. Fakat karşılaştığımız manzara gösteriyor ki gazetecilerin bayramdan söz eder bir durumu yok. Bayramın sadece sözde olduğunu belirten gazeteciler, Damga'ya yaptığı açıklamada çektikleri sıkıntılardan dem vurdu. İşsizlik, sansür, siyasi baskılar, ekonomik sıkıntılar ve düzensiz mesai saatlerine maruz kaldıklarını belirten gazeteciler, yaşadıkları bu zorlu deneyimlerin dışarıdan bakıldığından maalesef görülemediğini söyledi. Gazetecilerin rahat bir yaşam sürmediğini ve birden fazla sıkıntıyla cebelleştiğini anlatan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İstanbul Şube Başkanı Ali Açar, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş ve İzmir Gazete Demokrat Genel Yayın Yönetmeni Oğuzcan Demirören, “Maalesef hiç umduğumuz bir hayatı yaşamıyoruz” dedi.
 

9 bin gazeteci işsiz
Gazetecilerin sorunlarına ilişkin açıklamalalarda bulunan TGS İstanbul Şube Başkanı Ali Açar, “Demokrasilerde dördüncü güç olarak nitelendirilen gazetecilik mesleği malesef son dönemde ciddi baskı ve sorunlarla karşı karşıya. Bugün yaptığı haberler yada yazdığı yazılar nedeniyle pek çok gazeteci hakkında soruşturmalar açılıyor, hapis ya da para cezaları veriliyor. Gazetecilerin yaşadığı en büyük sıkıntıların başında ise işsizlik ve iş güvenliği kaygısı geliyor. Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Ocak 2017 istatistiğine göre matbaaları da kapsayan Basın-Yayın-Gazetecilik işkolu'nda 91 bin kişi çalışıyor. TGS'nin verilerine göre ise bunun 24 bini gazeteci. Ancak 9 bin meslektaşımızın kıyımlar, kayyımlar ve kapatmalarla işsiz bırakılması nedeniyle aktif gazeteci sayısı 15 bin civarında. Son 10 yılda gazeteciler arasında işsizlik oranı ise yüzde 30'lara çıkmış durumda” diye konuştu.
 

Sendikalaşma oranı düşük
Aktif olarak gazetecilik yapan kişilerin büyük bir kısmının sendika üyesi olamadığını anlatan Açar, “Mevcut 15 bin gazetecinin bin 258'i ise Türkiye Gazeteciler Sendikası’na üye. İş kolunda TGS'nin örgütlülük oranı yüzde 8,3'e çıktı. 2018 yılının Nisan-Mayıs-Haziran döneminde yüzde 22 büyüyen TGS son beş yılın en yüksek üye sayısına ulaştı. Türkiye Gazeteciler Sendikası üye sayısını hızla artırarak yoluna devam ederken, 24 Temmuz nedeniyle meslektaşlarımızı bir kez daha TGS çatısı altında örgütlenmeye çağırıyoruz” şeklinde konuştu.
 

143 gazeteci cezaevinde
Politik olarak da gazetecilerin ciddi bir siyasi baskı altında olduğunu kaydeden Ali Açar, şu ifadeleri kullandı; “Basın ve ifade özgürlüğü kapsamına gelirsek küresel basın özgürlüğü endeksinde Türkiye 180 ülke içeresinde 157'nci sırada yer alıyor. 143 gazetecinin cezaevinde tutuklu bulunması da gazetecilik mesleğinin üzerindeki baskıyı net biçimde gösteriyor.
 

Basın özgürlüğü temenni ediyoruz
24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı'nda en büyük temennilerinin basın özgürlüğü olduğunu kaydeden TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş ise cemiyetin basın açıklamasında geçen ifadeleri anımsattı. Cemiyetten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak gazetecilerin ve gazetelerin çalışma koşullarının kamuoyunun haber alma bilgi edinme hakkı çerçevesinde iyileştirilmesi en büyük dileğimizdir. 24 Temmuz sansürün ilk kez kaldırılışının 110. yıldönümü dolayısıyla büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Basın hürriyetinden doğan mahsurların yegane izale (yok etme) vasıtası yine basın hürriyetidir” sözlerini anımsatmakta yarar görüyoruz. Gelişmiş çağdaş ülkelerin arasında yer almanın ancak temel hak ve özgürlüklere sahip, birbiriyle barışık bir toplumla gerçekleşeceğini düşünüyoruz ve bu amaçla cezaevlerinde tutuklu gazetecilerin de özgürlüğüne kavuşmalarını bekliyoruz” dedi.
Diplomanın değeri yok
Gazetecilik diplomasının hiçbir değeri olmadığını anlatan İzmir Gazete Demokrat Genel Yayın Yönetmeni Oğuzcan Demirören de gazetecilerin çok zor bir durum içinde olduğunu anlattı. Demirören, “4 yıllık gazetecilik bölümü bitiren binlerce gazetecinin diplomasının değeri sadece basıldığı kağıt kadar. Üstelik her yıl binlerce gazeteci daha bu kervana ekleniyor. Ana akım medyada kuş kadar maaş verilen gazeteciler el değiştiren medya kuruluşları, basılı gazetelerin bitirilmesi veya küçülme gibi nedenlerle tek tek işsiz kalıyor” diye konuştu.

ANIL BODUÇ / ÖZEL HABER

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *