Dar gelirli vatandaşların ev sahibi olmasını sağlayacak "Her Yıl 100 Bin Sosyal Konut" projesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının koordinesi, Hazine ve Maliye Bakanlığının desteğiyle gerçekleştirilecek projenin tanıtımı, bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak arasında protokol imzalanarak her yıl 100 bin sosyal konut projesinin ilk adımı atıldı. Asgari ücretli ve dar gelirli vatandaşlar, TOKİ aracılığıyla yapılacak konutlara uzun vadeli, kiradan daha ucuz bir maliyetle sahip olabilecek .
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle;
Bugünkü tanıtım töreniyle 2020 programımız kapsamında ülkemizin 81 vilayetinde 100 bin sosyal konutun daha inşa sürecini başlatıyoruz. Yılbaşı itibarıyla, temeli attıktan sonra azami bir ila bir buçuk yıl içinde konutları bitirip sahiplerine teslim edeceğiz. Hedefimiz bundan sapma olmaması ve vatandaşlarımızın zemin artı 2, zemin artı 3, bilemediniz zemin artı 4 olmak üzere bu binalara yerleşmeleri. Bunu sağlamak suretiyle hem depreme dayanıklı hem de görünümü itibarıyla gerçekten kadim tarihimizdeki mahalle kültürünü yeniden hakim kılmanın adımlarını atmış olacağız.
Bu projelerle vatandaşlarımıza yüzde 10 peşinatın ardından, kalan tutarın tamamı için aylık 894 liradan başlayan taksitler ve 240 aya varan vadelerle ev sahibi olma imkanı sağlayacağız. Böylece 100 bin dar gelirli ailemizin kira öder gibi konut sahibi olabilmelerini temin edeceğiz. Bu konutlar 2+1, brüt 75 ve 85 metrekare ile 3+1 brüt 100 metrekare olarak projelendirilecektir. 100 bin konutluk bu projenin toplam yatırım bedeli yaklaşık 17 milyar 300 milyon lirayı buluyor.
Her bölgeye özgü mimari özellikler konutlara yansıtılacak. Mahalle kültürünü yansıtan yatay yapılar inşa edilecek. 17 yıldır çarpık kentleşmeyi ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Bu 1950'lerde başlayan düzensiz göçlerin sebeplerinden biri. İnsanoğlu göğe yakın değil toprağa yakın yaşamaları. Çok yüksek binalar komşuluk hukukunu da bitirdi.
Popülist siyasetçilerin seçim dönemlerinde göz yumması nedeniyle gecekonduların sayısı arttı. Bu şehirler için bir ihanetti. Bir dönem İstanbul gibi şehirlerde devletin varlık gösteremedi bölgeler türedi. Buralar terör örgütlerinin baskı aygıtı oldu. Belediye başkanı olduğumda suyu olmayan, havası solunmayan bir İstanbul vardı. Siyasi popülizme yer vermeden çalıştık.
Sayıyı 850 binin üzerine çıkardık
Yıllardır ihmal, hor görülen bölgelere hizmet götürmek, oradaki kardeşlerimizin hayat standartlarını artırmak için çok yoğun çaba harcadık. Çarpık kentleşmeye çözüm bulmak için kolları sıvadık. Yıllardık ihmal edilen bölgelere hizmet vermek için çalıştık. Şehirlerimizin çehresi değişmeye başladı. Büyükşehirdeki gecekondu sorunu büyük oranda bitti. Kentler modern yerleşimlerle TOKİ sayesinde tanıştı. Büyük kentlerdeki gecekondu sorunu büyük oranda kalktı. TOKİ, bizden önce 43 bin konut inşa etmişken biz bu sayıyı 850 binin üzerine çıkardık.