Zengin kelime çeşitliliğine sahip Türkçe’de farklı dillerden ve kültürlerden kazandırılan onlarca kelime yer alıyor. Onlardan biri olan Damga kelimesi de anlamı sıklıkla merak edilen sözcüklerin başında gelir. Gündelik hayatta da çokça kullanılan Damga kelimesinin kökenini ve anlamını merak eden vatandaşlar, bu yönde çeşitli araştırmalar yapar. Peki Damga ne demek? TDK’ya göre Damga kelimesinin kökeni ve anlamı ne? Damga Türkçe bir kelime mi? Damga isminin anlamı ne? İşte tüm merak edilen soruların yanıtları…
Damga ne demek TDK?
Kelimelerin anlamlarını öğrenmek için ilk başvurulan kaynaklar arasında Türk Dil Kurumu’nun (TDK) sözlüğü yer alır. Kelimelerin farklı anlamlarını bir arada merak edenlere sunan TDK, Damga sözcüğünün anlamına da sayfalarında yer verir. TDK’ya göre Damga kelimesinin 4 farklı anlamı bulunuyor.
Damga kelimesinin ilk anlamı, “Bir şeyin üzerine bir nişan, bir işaret basmaya yarayan araç” olarak belirtilirken, ikinci olarak ise söz konusu kelime “Bu araçla basılan nişan, işaret” olarak tanımlanıyor.
Damga kelimesinin TDK’da yer alan üçüncü anlamında ise bu kelimenin mecazi tanımına yer veriliyor. TDK’da damga sözcüğünün “Bir kimsenin adını kötüye çıkaran, yüz kızartıcı durum” anlamında da kullanılabileceği ifade ediliyor.
TDK sözlüğünde yer alan damga kelimesinin son anlamında ise “Bir şeyin kime, hangi çağa ait olduğunu gösteren belirgin iz, işaret, nitelik.” tanımına yer veriliyor.
Damga kelimesinin kökü nedir?
Dört farklı anlamı bulunan Damga kelimesinin tanımını öğrenen kişiler, bu kelimenin kökeninin de nereden geldiğini merak ediyor. Damga kelimesinin kökeninin eski Türkçe’den geldiği biliniyor. Çeşitli kaynaklarda “tamga” olarak geçen kelime, geçmişten bugüne pek çok eski Türk kavminde kullanılıyor.
Damga (Eski Türkçe: tamga) bir şeyin üzerine bir işaret basmaya yarayan alet, mühür demektir. Ayrıca herhangi bir şeyin üzerine bu aletle bırakılmış olan işaret, iz anlamına da gelir. Türk halklarında ve Türk kökenli olmayan Kafkas halklarında boy/aşiret damgaları geleneği görülür (Batı Çerkesçe tamığe (тамыгъэ), Doğu Çerkesçe damığe (дамыгъэ), Abazaca adamğ (адамгъ)[1]).
Damga Türkçe mi?
Eski Türkçe’den geldiği bilinen Damga kelimesi, farklı dillerde benzer kullanımlara sahip. Eskiden “Tamga” olarak geçen kelime yeni Türkçe’de “Damga” halini alıyor. Öte yandan kelimenin eski Türkçe olan hali günümüzde pek çok ülkede kullanılmaya devam ediyor.
Özbekçe, Azerice, Kırgızca, Uygurca ve Tatarca gibi dillerde aynı kelime “Tamga”, “Tamğa” ve “Damğa” gibi benzer sözcüklerle yer alıyor.
Damga ismi nedir?
Türkçe bir kelime olan Damga, isim hali ile birden fazla anlam taşıyor. Ancak en çok kullanılan ve gündelik hayata da giren tanımı ile Damga, bir nesnenin üzerindeki işaret ve iz olarak biliniyor.