CHP Niğde Milletvekili Gürer, AKP iktidarında tarımda girdi maliyetlerinin yükseldiğini ve ürünün çiftçideyken değer bulmadığını belirterek, AKP İktidarı “Çiftçinin ürettiği ürünün değer bulmasını niye sağlamıyorsunuz? Gübrenin, ilacın, tohumun, mazotun, sulama suyunun; yani çiftçinin girdi maliyetlerini düşürmeden raftaki ürünün fiyatı düşer mi?” dedi.
Gürer, ürünün çiftçideyken değer bulmadığını, ürünün nakliye masrafları sonrasında fiyatının arttığını ve tüketicinin de pahalı ürün aldığını belirtti. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Üretim maliyetleri, nakliye... Şimdi, Adana'dan yola çıkan marul buraya gelinceye kadar 1 liralık marul oluyor 3 lira, farklı bölgelerde yol gideri, köprü gideri. Bunun yanı sıra akaryakıt gideri. Bir de üretilmiş ürünün fiyatını katlıyor. Çiftçiden ürün çıktı mı değer buluyor, çiftçiye de iken değer bulmuyor. Bir de bir bakıyorsunuz ithal ürün geliyor. Siz hasat yapacaksınız, ithal ürün gelmiş. Tüccar, piyasayı düşürüyor. O zaman kim zarar ediyor? Çiftçi zarar ediyor.” şeklinde konuştu.
“ÜRETEN BİZİM İÇİN DEĞERLİDİR”
CHP’li Ömer Fethi Gürer, Avrupa’da yaşanan çiftçi eylemlerine, çiftçilerin ülkemiz için önemine ve Mustafa Kemal Atatürk’ün çiftçiye verdiği değere vurgu yaparak, “Avrupa'da görüyorsunuz. Fransa'da, İtalya'da, Yunanistan'da o çiftçiler ne istiyor? Hiç izlediniz mi? Diyorlar ki: İthalat dursun. Bizim ürünümüz değer bulsun, vergiler düşürülsün, verilen destekler arttırılsın. Bunların hepsi bizim için de geçerli değil mi? Köyde siz olmazsanız, şehirde yaşam olmaz. Çiftçi eli öpülesi insandır, üretmezseniz aç kalır toplum, yani çok güzel bir villa alabilirsiniz, çok güzel, çok katlı bir binanız olabilir, cebinizde paranız olabilir, gıda yoksa yaşam olmaz. Onun için biz köye, kırsala, köylüye hep değer verdik. Mustafa Kemal Atatürk ne demiş? "Köylü milletin efendisidir." O zaman düşünün. O köylü, şehre kaç günde gidiyordu? Ama Atatürk şunu diyor: üreten insan değerlidir, kıymetlidir, özeldir, onu önemseyin diyor. Ona değer verin diyor. Onun için değerli arkadaşlar, kırsal bizim için önemli, kırsalın sorunları önemli, geriye göç için birden çok proje açıkladık. Örneğin diyoruz ki: Sosyal Güvenlik Kurumu primi köye dönen kadının ve gencin, devlet karşılasın. 9.000 gün olan prim günü 7.200'e düşsün, emekliye erişmenin yolu açılsın. Ziraat Bankası bir çiftçi kuruluşu olsun, taban fiyat çiftçi refahını sağlayacak düzeyde olsun, hayvancılık yapanın sütü değer bulsun. Büyük şehirlerde kafelerde bir bardak çay 30 lira, 40 lira, sizin 1 litre çiğ sütünüz 13 lira. Şimdi bunları söylüyoruz, uyarıyoruz, o anlamda da görevimizi yapmaya çalışıyoruz.” dedi.