Gürer,9-19 Nisan döneminde bireysel kredilerinin bakiyesinde 6,6 milyar lira artarak 1 trilyon 672 milyar liraya çıkarken, kredi kartı borç bakiyesi ise 34,4 milyar lira azalarak 1 trilyon 394 milyar liraya gerilediği belirtti.
Bankaların bireysel kredi ve kredi kartları nedeniyle vatandaşlardan olan alacaklarının bakiyesi 9 -19 Nisan arasındaki dönemde kredi kartı borçlarında gözlenen azalış nedeniyle 27,8 milyar lira azalarak 3 trilyon 65 milyar lira olduğunu belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bankaların vadesinde tahsil edemediği için icra takibine aldığı batık krediler 2,3 milyar lira daha artarak 19 Nisan itibariyle 202,2 milyar liraya kadar yükseldiğini ve Tüketicilerin bankalara olan borçları 2024 yılı başından bu yana 338 milyar lira arttığını belirtti.
Bankaların tüketicilerden zamanında tahsil edilemediği için icra takibine aldıkları bireysel kredi ve kredi kartı alacakları ise 9-19 Nisan arasında dönemde 1,7 milyar lira artarak 58,5 milyar lira olduğunu söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer 9-19 Nisan arasında bankaların toplam batık kredilerinin 2,3 milyar lira artarak 202,2 milyar liraya yükselmesinde en önemli rolü bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemeyen vatandaşların oynadığı gözüküyor.” dedi.
Gürer, “Vatandaşların zamanında ödeyemediği için bankalar tarafından icra takibine alınan bireysel kredi ve kredi kartı borçlarında yıl başından bu yana 13,2 milyar liralık artış gözlendi. Bankalar zaman zaman bu borçları düşük bir karşılıkla varlık yönetim şirketlerine devrettikleri için gerçek rakam çok daha yüksek olduğu uzmanlarda ifade ediyorlar.
Merkez Bankasının hazırladığı Finansal İstikrar Raporuna göre, varlık yönetim şirketlerinin kontrolünde ise 41 milyar liralık batık tüketici kredisi alacağı bulunuyor. Dolayısıyla vatandaşların faizleri ve icra masrafları hariç 99 milyar liraya yakın icralık kredi borcu bulunuyor.” Diye konuştu.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer “1 Ocak- 19 Nisan 2024 günleri arasında icra dairelerine UYAP üzerinden gelen yeni dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,5 oranında azalarak 3 milyon 109 bin oldu.
Geçen yıl aynı dönemde icra dairelerine 4 milyon 10 bin yeni dosya gelmişti.
Aynı günlerde 2 milyon 588 bin dosya da ya sonuçlandırıldı ya da işlemden kaldırıldı.
UYAP üzerinden açılan ve icra dairelerinde derdest bulunan toplam dosya sayısı 26 Nisan itibariyle 21 milyon 828 bine yükseldi.” dedi.