CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dokunulmazlığı kaldırılacak mı? Siyaset haberlerinde son dakika gelişmesi yaşandı. Kılıçdaroğlu'nun İçişleri Bakanı Süleyaman Soylu'ya hakaret içeren ifadeler söylediği gerekçesiyle Soylu’nun avukatı tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu. CHP Lideri hakkında fezleke hazırlandı.
Adalet Bakanlığına gönderilen fezlekede, “Şikayet edilen 27. Dönem Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun müşteki Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu kastederek kullandığı ifadelerle müştekinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek şekilde tahkir etmek suretiyle kendisine isnat edilen kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret suçunu işlediği yönünde yeterli ve kanuni delilin kanuni unsurlarıyla mevcut olduğu, adı geçen milletvekili hakkında anayasanın 83. maddesine istinaden dokunulmazlığın kaldırılması talebinde bulunulması gerektiği kanaatine varılmıştır” ifadelerine yer verilerek, şüpheli Kemal Kılıçdaroğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılması talep edildi.
Dokunulmazlık nasıl kaldırılır?
- Bir milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması hakkındaki istemler, mahkemeler ya da savcılıklar tarafından Adalet Bakanlığına duyurulur.
- Adalet Bakanlığı da gerekçelerle birlikte durumu Başkanlığa, Başkanlık da Meclis Başkanlığına bildirir.
- Meclis Başkanlığı bu konuyu, Adalet ve Anayasa Komisyonları üyelerinden oluşan karma bir komisyona gönderir.
- Karma komisyonda bir hazırlık komisyonu toplar.
- Hazırlık Komisyonu, dosyaları inceler, gerektiği taktirde milletvekillerini dinler ve en geç bir ay içinde hazırladığı raporu karma komisyona verir.
- Karma komisyon da birkaç ay içinde bu raporu görüştükten sonra, dokunulmazlığın kaldırılması ya da kovuşturmanın milletvekilliği ya da bakanlığı sıfatının sona ermesi ya da ertelenmesi ile ilgili karar alır.
- Karma Komisyon raporu, kovuşturmanın ertelenmesi yönünde ise rapor Meclis Genel Kurulunda okunur. On gün içinde yazılı olarak itiraza uğramaması halinde kesinleşir. İtiraz edilen rapor, Meclis Genel Kurulunda tekrardan görüşülerek karara bağlanır. Eğer rapor dokunulmazlığın kaldırılması yönünde ise Meclis Genel Kurulunda görüşülür ve karara bağlanır.
- Dokunulmazlığı kaldırılması istenilen milletvekilin, gerek komisyonda gerekse Genel Kurulda, kendisini savunma hakkına sahiptir.
- Meclis tarafından dokunulmazlığın kaldırılması kararı verilmesi durumunda, ilgili milletvekili ya da başka bir milletvekili, dokunulmazlığının kaldırılması kararı için Anayasa Mahkemesine başvurabilir. Anayasa Mahkemesine başvuru yapma süresi, kararın alındığı tarihten itibaren, yedi gündür. Anayasa Mahkemesi iptal istemi ise on beş gün içinde karara bağlanmaktadır.