Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Açık
18°
Ara
Damga Gazetesi Gündem BRICS nedir, açılımı nedir? BRICS üyeleri ülkeler hangileri? İşte BRICS anlamı ve açılımı

BRICS nedir, açılımı nedir? BRICS üyeleri ülkeler hangileri? İşte BRICS anlamı ve açılımı

Temelinde 5 ülkenin yer aldığı BRICS ülkelerinin hangi ülkeler olduğu ve BRICS'in açılımı merak ediliyor. BRICS ülkelerinin yakın gelecekte en iyi ekonomiler arasında olacağı düşünülüyor. Peki BRICS nedir, açılımı nedir? BRICS üyeleri ülkeler hangileri? İşte BRICS anlamı ve açılımı...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Okunma Süresi: 2 dk

BRICS'in anlamı ve açılımı merak ediliyor. Beş büyük gelişmekte olan ekonominin oluşturduğu bir grubu ifade eden BRICS'in üyeleri de merak ediliyor. Bu ülkeler Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dır. İlerleyen dönemde ise ülke sayısında artış yaşandığı bilinmektedir.

BRICS ismi özellikle bu söz konusu ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşmuştur. Grubun amacı da merak edilmekte. Peki BRICS nedir, ne anlama geliyor?


BRICS NEDİR?


BRICS üyesi ülkeler Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'dir. BRICS terimi, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın ekonomilerini kastetmek için kullanılmaktadır. 

BRICS grubu, bu ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşmaktadır ve BRICS ülkeleri hızlı bir gelişim içerisinde bulunmaktadır. Özellikle yakın gelecekte ve 2050 dünyasında önemli konumları olacağı düşünülmektedir.

BRICS ülkelerine son olarak Güney Afrika dahil olmuştu.

Gruba 2011 senesine Güney Afrika Cumhuriyeti de dahil olmuştur. Onun birliğe katılmasına kadar orijinal dört üye BRIC (ya da İngilizce “the BRICs”) olarak adlandırılmaktaydı.

Yine aynı sene yani 2011'de Çin’in Sanya kentinde düzenlenen zirveye Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma da dahil olmuştur ve grubun adı  BRICS olarak değiştirildi.


BRICS ÜYE ÜLKELERİ HANGİLERİ?


BRICS ülkeleri, yer aldıkları bölgelerin bölgesel ilişkileri üzerindeki önemli nüfuz potansiyeliyle bilinmektedirler. Ayrıca beş ülkenin hepsi G20 üyesidir. 

2009 yılından bu yana BRICS ülkeleri senelik olarak resmi zirvelerde temaslarını devam ettirmektedirler. Bu zirvelerden sonuncusu 9. BRICS Ülkeleri Zirvesi Eylül 2017’de Çin’in ev sahipliğiyle Xiamen şehrinde gerçekleştirilmiştir. 

Zirvelerden sonraki Temmuz 2018’de Güney Afrika Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilmiştir.

BRICS ülkeleri terimi Güney Kore, Meksika, Türkiye gibi BRICS ülkeleriyle daha sonra ekonomik iş birliği veya ortaklık yapma kararıvermiş olan diğer ülkeleri içermemektedir. Bunun yanı sıra 2015 senesi itibarıyla beş BRICS ülkesi dünya nüfusunun yaklaşık 3.1 milyarını temsil etmektedir.

BRICS'e üye olan ülkeler arasındaki ikili ilişkiler eşit olma, karşılıklı olarak devlet işlerine karışmama gibi ilkelerin yanı sıra ortak faydalar üzerine kuruludur.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *