CHP’li Şeker, "Organ bağışı bir kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin verilmesi ve bunu belgelendirmesidir" ifadelerini kullanarak, "Ülkemizde organ bağışı ve organ nakli konusu 1979 yılında yürürlüğe giren, 2238 sayılı Kanun ile düzenlenmiştir. Yasal olarak 18 yaşını doldurmuş, akıl sağlığı yerinde olan herkes istediği takdirde öldükten sonra organlarının başkasına verilmesini isteyebilir. Kişiler, sadece belirli organlarını bağışlayabileceği gibi tüm organ ve dokularını da bağışlayabilmektedir. Kanuna göre, bir kimse sağlığında organlarının tamamını veya organ ve dokularını bağışladığını resmi ve yazılı olarak belirtmemiş ve bu konudaki isteğini iki tanık huzurunda açıklamamış ise sırasıyla ölüm anında yanında bulunan eşi, reşit çocukları, anne baba veya kardeşlerinden birisinin, bunlar yoksa yanında bulunan herhangi bir yakınının izniyle ölüden organ ve doku alınabilir" sözleri ile organ nakli konusundaki yasal düzenlemeyi açıkladı.
26 bin 504 kişi haber bekliyor
Ülkemizde nakli yapılan organların böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsak iken nakli yapılan dokular kalp kapağı, kornea, kemik, kemik iliği ve deri olduğunu söyleyen Şeker, "Ülkemizde resmi verilere göre 2010 – 2019 yılları arasında toplam 28 bin 719 nakil gerçekleştirilmiş. Ancak hali hazırda 26 bin 504 kişi organ nakli bekliyor. Beklenen organlar arasında böbrek 22 bin 586 ile ilk sırada yer alıyor. Organ nakli bekleyen hasta sayısının da yıldan yıla artış gösterdiği düşünüldüğünde, bu değerlerin istenenin çok altında olduğu görülüyor" dedi.
Kadavradan organ nakli verilerini de paylaşan CHP’li Şeker, 2011 – 2019 yılları arasında toplam 15 bin 675 kadavradan nakil gerçekleştiğini belirtti.
Yanlış ya da eksik bilgi var
Ülkemizde organ nakli ve organ bağışı konusunda istenen farkındalığın hala oluşturulamadığını söyleyen CHP’li Şeker, "Organ bağışı oranlarının bu denli düşük olmasının başlıca sebebinin kişilerin eksik ya da yanlış bilgi sahibi olmaları. Organ nakli ve organ bağışının ne olduğu konusunda toplum genelinde ciddi bir bilgi kirliliği mevcut. Kişiler organ bağışında bulunurlarsa organ mafyasının hedefi olacağı endişesine dahi kapılabiliyor. Kişilerin yakınlarının organlarını bağışlama konusunda duygusal ve hassas yaklaşmaları da bir diğer engel olarak değerlendirilebilir. Oysa organ bağışının yasal bir zeminde yürütülmemesi aksine organ kaçakçılığına ve organ ticaretine zemin hazırlayan bir unsurdur. Hurafeler, eksik ve yanlış bilgiler kişileri organ bağışı ve organ nakli fikrinden uzaklaştırdıkça, bu süreci illegal bir şekilde yürütmeye istekli oluşumları ortaya çıkacaktır. Organ nakli işleminin, ruhsatsız ve yasadışı yürütülmesi bu işlemin gerekli hastane koşullarından uzakta yapılmasına yol açacağı için hem alıcının hem vericinin sağlığını riske atacaktır” uyarılarında bulundu.
Okunma Süresi: 3 dk
Saadet Partisi'nin yeni genel başkanı kim olacak?
#Gündem / 24 Kasım 2024
2025 Yılbaşı tatili ne zaman? 31 Aralık tatil mi, yarım gün mü? 2025 Yılbaşı hangi güne denk geliyor?
#Yaşam / 24 Kasım 2024
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *