Yeni anayasa tartışmalarının gündemini koruduğu bugünlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçiminde yüzde 50+1 şartının kaldırılması gerektiğine yönelik yaptığı açıklama geçmişte konuyla ilgili yaşanan tartışmaları yeniden alevlendirdi.
Erdoğan, Almanya ziyareti dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada gelen soru üzerine "50+1 şartının değişmesi konusunda aynı fikirdeyim, isabetli olur. Çoğunluğu alan adayın seçilmesi usulüne geçilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz ve yanlış yollara da sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil." demişti.
Erdoğan'ın "50+1 şartının değişmesi konusunda aynı fikirdeyim, isabetli olur" açıklamasının siyaset gündeminde büyük yankı uyandırırken Hürriyet’te yer alan habere göre; yeni anayasa için gerekli sayısal çoğunluk konusunda uzlaşı havasının oluşmamasının rotayı mini bir anayasa değişiklik paketine yöneltti.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş bu amaçla partileri ziyaret edip görüşmüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda kurulan Anayasa Bilim Komisyonu da yaklaşık 130 maddelik yeni bir anayasa taslağı hazırlamıştı. AK Partili hukukçu kurmaylar da, yeni anayasa çalışmalarının süreceğini ancak referandum için gerekli 360 oyun şu anda Meclis’te bulunmasının zor olduğuna dikkat çekerek, bu nedenle mini bir değişiklik paketiyle sürecin daha kolay yürütülebileceği görüşünü savunuyor.
MASADAKİ İKİ SEÇENEK
Bu kapsamda, mini Anayasa değişikliği paketinde 50+1 yerine, “40+1” ya da “en çok oyu alan seçilsin” seçenekleri üzerinde durulduğu belirtiliyor. Cumhurbaşkanı adaylığında iki dönem kuralıyla ilgili herhangi bir değişikliğin olmayacağı kaydedilen söz konusu pakette, aile ve başörtüsü düzenlemelerinin de yer alacağı öğrenildi. AK Parti’nin bu konuda partileri ziyaret edeceği, özellikle İYİ Parti ile uzlaşı arayacağı ifade edildi.