Barolar ile birlikte meslek kuruluşlarının yapısı ve seçim sistemini değiştirmeye yönelik yasa teklifi hazırlığına tepkiler sürüyor. Süreci değerlendiren barolar, hükümet yetkilileriyle müzakerelerden sonuç alamadıklarını belirtti. Ortak eylem kararı alan baroların başkanları, bulundukları kentlerden Ankara'ya 'Savunma Yürüyüşü' başlattı.
Yürüyüşler, sembolik olarak 20 kilometre ile sınırlandırıldı. 20 kilometrelik yürüyüşün ardından yola araçla devam edilecek. 80 baro başkanının pazartesi günü Ankara’da olması bekleniyor.
Sözcü gazetesinin aktardığına göre İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu bugün saat 10:00'da Kartal'daki Anadolu Adliyesi önünden Ankara'ya sembolik bir yürüyüşe başladı. İstanbul Barosu'nun yürüyüşüne İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu da destek verdi.
'İlk kez 80 baro tavır koydu'
Türkiye'de ilk kez 80 baro bir tavır koymak suretiyle bu değişikliklere karşı olduklarını ifade eden Durakoğlu, "Biz bu ülkenin 80 barosu olarak çok zor bir araya gelebiliyoruz. Ama ilk kez böyle bir konumda bir araya gelebilmeyi başardık” ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin dört bir yanında baro başkanlarının Ankara'ya doğru yürüdüğünü söyleyen Durakoğlu, “Avukatlık yasa tasarısında yapılması düşünülen değişiklik, aslında sadece avukatları ya da baroları ilgilendiren bir değişiklik değildir. Birden fazla baronun getirilmesine ilişkin tasarım açık bir biçimde halkın hak arama özgürlüğüne getirilmiş bir sınırlamadır” diye konuştu.
Manisa Barosu Başkanı Arslan: Çoklu baro sistemi baroların siyasallaşması demektir
Manisa Barosu ve baroya bağlı avukatlar Manisa Adliye Sarayı'nın önünde bir araya geldi. ‘Barolara Dokunma, Savunma Susturulamaz' dövizleri taşıyan avukatlar ‘Hak, hukuk, adalet' sloganları eşliğinde Ankara'ya yürüyüşü geçti. Yürüyüş öncesinde Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan açıklama yaparak, baro seçimlerinde yapılması düşünülen değişikliklere tepki gösterdi.
Arslan yaptığı açıklamada, hükümetin 2010 yılından bugüne kadar baroların yapısını değiştirmek amaçlı bir çok teşebbüste bulunduğunu, ancak baroların direnciyle bu teşebbüslerin engellendiğini ifade etti. Arslan, çoklu baro sisteminin getirilmek istendiğini ve bu sistemin hem baroları hem de yargıyı siyasallaştıracağını dile getirdi.
Aydın Barosu Başkanı Bozkurt: Diyalog kapılarımız açık
Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt, Adliye önünde yaptığı basın açıklamasıyla yürüyüşe başladı. Bozkurt, dünyada ve Türkiye'de pandemi süreci yaşanırken Cumhurbaşkanlığı sarayında bir ekibin baroları bölüp parçalayacak, seçim sistemini değiştirecek girişimde bulunduklarını söyledi.
Daha önce 80 Baro başkanıyla birlikte diyalog kapılarının açık olduğunu, bir değişiklik yapılacaksa barolarla birlikte yapılması gerektiğini önerdiklerini, ancak çağrılarının yanıtsız kaldığını belirterek “Yürüyebildiğimiz yere kadar yürüyeceğiz, gerekirse Kars’a kadar yürüyeceğiz. Hava sıcak olsa da, dolu, yağmur yağsa da yine yürüyeceğiz” dedi.
'Bu yürüyüş savunmanın onur yürüyüşü'
Görüştükleri birçok milletvekilinin,değiştirilmek istenen yasadan haberlerinin bile olmadığını söyleyen Bozkurt, “Çoğu bizden duydu. Keşke bunlar olmasaydı, keşke yürümek zorunda kalmasaydık. Bu yürüyüş savunmanın onur yürüyüşüdür. Bu yolu yürümekten onur duyuyorum. Baro başkanlarına, on binlerce baro üyesi avukata bunları yapanlar tarihe utanç kelimeleriyle geçecek. Keşke Türk yargısı, Türk demokrasisi, devletimiz bu ayıbı yaşamasa, tarihe böyle geçmeselerdi” şeklinde konuştu.
İzmir Barosu Başkanı Yücel: Bir ihanet projesiyle, bölme, parçalama, ele geçirme projesiyle karşı karşıyayız. EVRENSEL