Gündemin en sıcak konularının başında seçim geliyor. Türkiye, görev yapacak olan yeni cumhurbaşkanını seçmek için 14 Mayıs'ta sandık başına gidecek. Milyonlarca seçmenden oy alabilmek için kolları sıvayan partiler arasındaki ittifak savaşının sonucunun nasıl olacağı herkesi şimdiden sabırsızlandırıyor. Mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Genel Başkanı olduğu AK Parti ile MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı'na karşı Altılı Masa olarak birleşen Millet İttifakı kısa bir gerilim sonrasında yeniden kol kola vererek çalışmalarını yürütüyor. Peki, 6'lı Masada hangi partiler var? Millet İttifakı'ndaki genel başkanları ve isimleri haberimizde yer alıyor.
6'lı Masa'da hangi partiler var?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın karşısına çıkarak 6'lı Masa olarak mücadele verecek Millet İttifakı 4 parti tarafından kurulmuştur. Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti'nin ortaklığı ile bir araya gelinilmiş, Gelecek Partisi ve Demokrasi ve Atılım Partisi de sonrasında katılmıştır.
6'lı Masa'daki partilerin genel başkanları
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP): Kemal Kılıçdaroğlu
İYİ Parti (İP): Meral Akşener
Saadet Partisi (SP): Temel Karamollaoğlu
Demokrat Parti (DP): Gültekin Uysal
Gelecek Partisi (GP): Ahmet Davutoğlu
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA): Ali Babacan
6'lı Masa'nın tarihçesi
Millet İttifakı, kısa adıyla MİLLET, Türkiye'de 2023 genel seçimlerinde ana rakip olan Cumhur İttifakı'na karşı yarışmak üzere altı muhalefet partisinden oluşan bir seçim ittifakıdır. Aslen 2018 genel seçimlerinden önce kurulan ittifak, Türkiye'nin yeni kurulan cumhurbaşkanlığı sistemine direnme konusunda ortak payda bulan siyasi yelpazedeki dört muhalefet partisi tarafından resmen başlatıldı.
İttifak 2018'deki yenilgilerinden dolayı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti (İYİ), muhalefete yıllar sonra ilk büyük seçim başarısını kazandıran 2019 yerel seçimleri için ittifakı yeniden kurdu.
İttifak o zamandan beri genişledi ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nden (AKP) ayrılan iki yeni partiyi bünyesine dahil etti: Gelecek Partisi (GP) ve Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA). Her iki parti de Millet İttifakı partileriyle birlikte ortak bir aday gösterme niyetlerini önceden açıklamıştı. Genişlemeden kısa bir süre sonra Millet İttifakı gelecekteki hükûmet programlarını açıklayarak Türkiye'de seçimlerden önce bunu yapan ilk siyasi oluşum oldu. Millet İttifakı, 30 Ocak 2023 tarihinde Ortak Politikalar Mutabakat Metni'ni Ankara'da kamuoyu ile paylaştı.
Genel olarak ittifak, güçlendirilmiş bir parlamenter sistemin kurulmasına özellikle vurgu yapmaktadır. Ülkedeki mevcut demokratik gerileme eğilimini tersine çevirme, hukukun üstünlüğünü ve kuvvetler ayrılığını yeniden tesis etme ve Türkiye'nin insan hakları sicilini iyileştirme ittifakın hükûmet programında değindiği konulardandır.
2 Mart 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı adayı belirlenmesi amaçlı toplantı sonrası Altılı masanın ortak aday metnine imza atan İYİ Parti lideri Meral Akşener, “Şahsi hırslar Türkiye’ye tercih edildi. Masa notere dönüştü. İYİ Parti ölümle sıtma arasında bir tercihe zorlandı” diyerek Millet İttifakı'ndan ayrıldı. Meral Akşener, CHP’li Belediye Başkanları Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’na adaylık çağrısında bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 3 Mart 2023 akşam saatlerinde sosyal medya hesaplarından CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na destek açıklaması yaptılar. 6 Mart 2023 tarihinde, İYİ Parti Millet İttifakı aday belirleme toplantısına katılma kararı aldı. 6 Mart Pazartesi alınan karar ile ittifakın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. İttifakın diğer partilerinin liderlerinin seçimin kazanılması halinde cumhurbaşkanı yardımcısı olacağı açıklandı