14 Mart Tıp Bayramı her yıl kutlanır. Doktorların mesleki sorunlarının tartışıldığı, bilime, insanlığa, sağlığa faydalarının ön plana çıkarıldığı bu özel gün, ülkemizde ilk kez 14 Mart 1919'da kutlanmaya başlandı. İlk kez İstanbul'da kutlanan Tıp Bayramı'nda, o dönemde İstanbul işgal altındaydı. Peki 14 Mart Tıp Bayramı dünyada kutlanıyor mu? İşte detaylar...
14 MART TIP BAYRAMI DÜNYADA KUTLANIYOR MU?
İlk cerrahhane 14 Mart 1827'de, . Mahmud döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire ismiyle kuruldu. Bununla birlikte Türkiye'de modern tıp eğitimi başladı. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart 'Tıp Bayramı' olarak kabul edildi.
14 Mart 1919'da gerçekleşen ilk kutlamada İstanbul işgal altındaydı. Tıbbiye 3. sınıf öğrencis Hikmet Boran'ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto etti. Öğrencilere, dönemin ünlü doktorlarından destek geldi. Bununla birlikte Tıp Bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başladı.
TIP HAFTASI NEDİR?
Tıp Bayramı her yıl 14 Mart'ta kutlanır. Ancak 14 Mart'ı içine alan hafta da Tıp Haftası olarak kutlanır.
ABD VE HİNDİSTAN'DA KUTLAMA
ABD'de ameliyatlarda genel anestezinin ilk defa kullanıldığı 30 Mart 1842 tarihi her yıl kutlanır.
Hindistan'da ise ünlü doktor Bidhan Chandra Roy'un doğum (ve aynı zamanda ölüm) yıldönümü olan 1 Temmuz "Doktorlar Günü" olarak kutlanır.