Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Parçalı az bulutlu
8°
Ara
Damga Galeriler Genel "Ayşe Tatile Çıksın" Koduyla Başlayan: Kıbrıs Barış Harekatı

"Ayşe Tatile Çıksın" Koduyla Başlayan: Kıbrıs Barış Harekatı

Kıbrıs Barış Harekatının 49. yıl dönümünde geçmişten günümüze yaşanılan olayları ve Kıbrıs Barış Harekatı'nda verdiğimiz mücadeleyi ele alacağız.

MUHABİR: Elif Erbay
"Ayşe Tatile Çıksın" Koduyla Başlayan: Kıbrıs Barış Harekatı 1

Aydın Demir- Kıbrıs Barış Harekatının 49. yıl dönümü olması sebebiyle geçmişten günümüze Kıbrıs'da yaşanan ve zorbalığa maruz kalan Türk vatandaşlarımızın yaşadıklarını ve tarihte "Ayşe Tatile Çıksın" kod adıyla başlatılan Kıbrıs Barış Harekatını bilenler ya da bilmeyenler için neler olduğunu aktaracağız.

1 / 5
"Ayşe Tatile Çıksın" Koduyla Başlayan: Kıbrıs Barış Harekatı 2

Kıbrıs'da Rum azınlıklarının Türk vatandaşlarını istememesi üzerine Yunanistan hükumetinin terör örgütü EOKA ile işbirliği yaptığı ve "Kanlı Noel" gecesinde başlattıkları bir direniş ve mücadele zaferidir. Bu zafer Yunanistan ve arkasına aldıkları devletlerle, Türklere 1963-1974 yılları arasında Kıbrıs Türklerine yaptıkları zulüm, eziyet, işkence ve ambargolarla yıldırmaya çalışarak can alarak ve can yakarak yaptıkları bir katliamdır. Türkiye içinde Kıbrıs'a harekat düzenlenmemesi için ellerinden gelen bir çok ambargoya boyun eğmesi istenmiş ve Türkiye Cumhuriyeti'nde olan 1960 Darbesi'yle de ekonomi ve devlet işlerindeki sıkıntılar ile birlikte birçok kısıtlama ve zor şartlar altında Kıbrıs Barış Harekatı 9 yılın sonunda gerçekleşmiştir.

2 / 5
"Ayşe Tatile Çıksın" Koduyla Başlayan: Kıbrıs Barış Harekatı 3

EOKA terör örgütü gücünü Yunanistan ve ittifaklarından alarak tek amaçları Kıbrıs Türklerini yok edip kurtulmak olan canice planları bulunan ve toplu katliamlarının duyulmaması için elinden geleni yapan eski bir cuntadır. EOKA'nın da kendi aralarındaki görüş ayrılıkları ile EOKA-B mensuplarının karşı karşıya gelmesiyle liderleri Nikos Sampson'un 1974 yılında devletin başında olan Makarios'u devirip koltuğunun başına geçti. Fakat yaptığı darbe çok uzun sürmedi birkaç saat içerisinde yaptığı darbeyi geri çekmek zorunda kaldı. İngilterenin iki ülke arasında arabuluculuk yapmasıyla bir çok müzakere yapıldı. Dönemin Başbakanı olan Bülent Ecevit ve dönemdeki koalisyon hükumetinin aldığı kararla 20 Temmuz 1974'de Kıbrıs Adası'ndaki Türklerin güvenliğini gerekçe göstererek Kıbrıs Barış Harekatı "Ayşe Tatile Çıksın" kod adıyla başlatılmış oldu.

3 / 5
"Ayşe Tatile Çıksın" Koduyla Başlayan: Kıbrıs Barış Harekatı 4

ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı ambargolar, yeniden kurulmaya başlanan ve darbe ile toparlanmaya çalışan ülkemiz Kıbrıs Adası'ndaki katliamlara boyun eğmemek ve İngiltere'nin bu katliamlara karşı tutunduğu kayıtsız tavrı harekat yapma yoluna gidildi. 20 Temmuz 1974 sabahında başlatılan harekatla Türk ordusu paraşütlerle ve deniz yoluyla 3 bin asker ile birlikte harekatı başlatmış oldu. Birleşmiş Milletler Genel Konseyi'nin kararı ile 22 Temmuz 1974'de harekat sona erdirildi. Türkiye, Yunanistan ve İngiltere bir araya gelerek görüşmeler başlatıldı. Cenevre Konferansı için toplanılan taraflar arasında anlaşma yapıldı ve Kıbrıs Adası ikiye ayrılarak her iki ülkenin idaresi altına girdi. 2. Cenevre Konferansı ile hem Rum hem Türk askerinin adadan çekilmesiyle istendi fakat saldırılar bu süreçte devam etti.

4 / 5
"Ayşe Tatile Çıksın" Koduyla Başlayan: Kıbrıs Barış Harekatı 5

Sonrasında yapılan anlaşma ile Kıbrıs Adası'nın sınırları çizildi. Kıbrıslı Türkler 1 Ekim 1974 yılında Otonom Kıbrıs Türk Yönetimini kurdu. Kıbrıs Türk Federe Devleti 13 Şubat 1975'de ilan edildi. Yeni meclis ile 15 Kasım 1983 yılında alınan kararla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) kuruldu ve ilan edildi. Kurulan hükumetin başına Rauf Denktaş getirildi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı olan Rauf Raif Denktaş, 1983 yılından 2005 yılına kadar toplamda 21 yıl cumhurbaşkanlığı yapmıştır.

5 / 5
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *