Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Açık
19°
Ara
Damga Gazetesi Galeriler Yaşam Kurban derileri ne olacak? Kurban derileri kime verilir? Kurban derilerini kim topluyor?

Kurban derileri ne olacak? Kurban derileri kime verilir? Kurban derilerini kim topluyor?

Kurban Bayramı’nda kesilen kurbanlıkların derilerinin kime verileceği ve kim tarafından toplandığı merakla araştırılıyor.

Kurban derileri ne olacak? Kurban derileri kime verilir? Kurban derilerini kim topluyor? 1

Cansev Temuçin - Kurban Bayramı’nın başlamasına sayılı saatler kala, dini görevlerini yerine getirecek olan vatandaşlar çeşitli konular hakkında fikir sahibi olmak istiyor. Bu konuların başında da kurban derilerinin durumu geliyor. Kesilen kurbanlık hayvanlara ait derilerin nereye verileceği, kim tarafından toplanacağı ve bu derilere ne olacağı merak ediliyor? Peki kurban derileri nasıl ve kim tarafından toplanır? Kesilen kurbanın derilerini ne yapmak gerekir? İşte tüm merak edilen soruların yanıtları…

Kurban derileri ne olacak? Kurban derileri kime verilir? Kurban derilerini kim topluyor? 2

Kurban Bayramı’nda dini görevlerini yerine getirerek kurban kestiren vatandaşlar, kurban derilerini nasıl dağıtacağını merak ediyor. Kurban derileri bir kuruma veya ihtiyacı olan bir kişiye verilerek değerlendirilebilir. Öte yandan çeşitli hadislerle açıklanan bir başka yöntem de kurban derisinin ev eşyası olarak kullanabileceğidir. Kurbanlık derisi, namazlık veya kalbur olarak değerlendirilebilir.

Kurban derileri ne olacak? Kurban derileri kime verilir? Kurban derilerini kim topluyor? 3

Kurbanlık derisine ilişkin Hz. Peygamber (s.a.s.)’in veda haccında geçen sözleri de bulunmaktadır. Hz. Peygamber, Hz. Ali’ye, kurban olarak kesilen develerinin başında durmasını ve bunların derileri ile sırtlarındaki çullarını sadaka olarak vermesini söylemiştir. Ayrıca kasap ücreti olarak bunlardan bir şey vermemesini de emretmiştir (Müslim, Hac, 348; Buhârî, Hac, 120, 121; Ebû Dâvûd, Menâsik, 21).

Kurban derileri ne olacak? Kurban derileri kime verilir? Kurban derilerini kim topluyor? 4

Buna dayanarak Müslümanlıkta kurban derilerinin para karşılığında satılması ve kurbanın kesimi veya bakımı için ücret ödenmesi caiz görülmez. (İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 203).

Kurban derileri ne olacak? Kurban derileri kime verilir? Kurban derilerini kim topluyor? 5

Kurban derisinin satılması halinde ise satılan deriden elde edilen gelirin ihtiyaç sahiplerine dağıtılması gerekmektedir. (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 165).

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *