Aydın Demir- 24 Temmuz Basın Bayramı ya da Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak kutlanan bu gün medya mensubundan yer alan herkes için önemli bir gündür. Bu haberimizde 24 Temmuz'da neden kutlandığını ve "Basın Bayramı" nedir gibi soruların yanıtı haberimizde..
Gazeteciler ve Basın Bayramı nedir?
Osmanlı Devleti döneminde çıkan gazetelerin denetimini sansür memurları kontrol eder ve kontrolden geçmeyen haberler yayımlanamazdı. Bu sebeple II. Meşrutiyetin yürürlüğe girmesi ile sansür uygulamasına son verilmiş ve 10 Haziran 1946 yılında kurulan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin basın günü oluşturmak istemesi ile Türkiye'de ilk gazetenin çıkış tarihine göre planlanmak istenmiş fakat fikir ayrılıkları sebebiyle sonrasında Falih Rıfkı Atay'ın fikriyle her yıl 24 Temmuz tarihinde kutlanması ile kabul edilmiştir.
24 Temmuz Basın Bayramı neden kutlanır?
Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid'in saltanatı döneminde "İstibdat Dönemi" olarak adlandırılan gazetelerin yalnızca sansür memurlarının onayı ile geçmesiyle o dönemdeki gazetecilerin kendi aralarında sansür memurları sokmamaları ve sansüre yollamadan baskıya verme kararı almalarıyla ortaya çıkmıştır.
24 Temmuz günü 22 yıl boyunca meslek örgütleri tarafından "Basın Bayramı" olarak kutlandı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 12 Mart 1971 Muhtırası sonrası baskıların İstibdat Dönemi'ni hatırlattığı gerekçesiyle "Basın Bayramı" ifadesinin kaldırılmasına karar vermiştir ve Basın Bayramı, "Geleneksel Gazeteciler Günü ve Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü" adını almıştır.
Türkiye’de Basın Bayramı özellikle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önderliğinde Bâb-ı Âli ile kutlanmakla birlikte, her il ve bazı ilçelerde de Basın Bayramı ayrı ayrı kutlanmaktadır.