Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Açık
19°
Ara
Damga Gazetesi Galeriler Yaşam Aronya meyvesi nedir, tarihi ve faydaları nelerdir?

Aronya meyvesi nedir, tarihi ve faydaları nelerdir?

Süper meyve olarak da adlandırılan Aronya meyvesi nedir, tarihte kimler kullanmıştır ve faydaları nelerdir haberin devamında bulabilirsiniz...

Aronya meyvesi nedir, tarihi ve faydaları nelerdir? 1

Fadime Dilek Kantoğlu Keklikçi

Süper meyve olarak da adlandırılan Aronya meyvesi nedir, tarihte kimler kullanmıştır ve faydaları nelerdir haberin devamında bulabilirsiniz...

Aronya nedir?

Anavatanı Kuzey Amerika olan chokeberry bilinen Aronya meyvesi gülgiller familyasına ait çalı bitkisidir. Yüksek C vitamini, antioksidan kaynağı olan Aronya mineral ve lif bakımından zengin bir meyvedir. Bağışıklık artırıcı, kanser önleyici ve enfeksiyon tedavilerini hızlandırıcı gibi sağlığa olumlu etkileri nedeniyle “Süper Meyve” olarak da adlandırılmaktadır. Zamanla Rusya ve Doğu Avrupa ülkelerine dağılmıştır. Ülkemizde son 11 seneden beri yetiştirilen meyve Türkiye’de popülerliğini artırdı.

Aronya meyvesi nedir, tarihi ve faydaları nelerdir? 2

Aronya'nın Tarihi

Kuzey Amerika kökenli Aronya, Kızılderililer tarafından tarafından kullanmıştır. Aronya meyvesinin güçlü etkisi nedeniyle yemeklerinde kullanan Kızılderililer kış aylarında bağışıklarını korumak amacıyla meyveden yararlanmışlardır. Geleneksel yemekleri Pemmican kuru et, aronya ve hayvan yağı içermektedir. Pemmican gezginler ve yolcular arasında yaygınlaşmış ve zamanla meyve Avrupa ve Rusya’da yetiştirilmeye başlanmıştır.

Aronya meyvesi nedir, tarihi ve faydaları nelerdir? 3

Aronya nerelerde yetişir?

Aronya meyvesinin anavatanı Kuzey Amerika’dır. 1900’lü yılların başında Rusya ve Avrupa’ya yayılmıştır. Islak orman ve bataklıklarda yetişen çalı bitkisidir. Ilıman iklimin etkisinde olan yerlerde daha iyi yetişir. Türkiye’de de Karadeniz Bölgesi aldığı yağış ve iklim sebebiyle Aronya meyvesine uygun bir iklim oluşturur. Karadeniz Bölgesi’nde bu meyvenin yaygınlaştırılması amaçlanmıştır.

Aronya meyvesi nedir, tarihi ve faydaları nelerdir? 4

Aronya’nın Faydaları Nelerdir?

Diğer meyvelere oranla yüksek antioksidan içeren Aronya C vitamini, PP, B, E vitamini ve yüksek miktarda antosiyanin, potasyum, magnezyum, kalsiyum, manganez ve yüksek oranda lif içermektedir. Bağışıklık sistemini korur, kronik rahatsızlıklarla mücadele eder. Nezle, soğukalgınlığı gibi belirtileri hafifletmektedir. Hücrelerin yenilenmesine yol açan meyve yaşlanmayla savaşır. Bilimsel olarak kan basıncını düşürerek damar sertliğini önlediği ve kalp hastalıklarını azalttığı kanıtlanmıştır. Tansiyon rahatsızlıklarını azaltır. Damar tıkanıklığı ve kanser riskini azaltıyor. Parkinson hastalığı ve Alzheimer hastalığındaki temel patolojiyi engellediği yönünde kullanılabileceğini gösterdiği labortuvar çalışmaları yapılmıştır. Kolesterol düzeyinde yüzde 7 oranında düşüş sağladığı gözlemlenerek kan şekerini dengelediği ortaya çıkarıldı. Aronya’nın içeriğindeki antosiyaninler, yaş ile ilişkili beyin fonksiyonlarına ve hafızadaki bozulmalara iyileştirici etkisi vardır. Aronya kişinin genel bilişsel işlevini artırır. Aronya meyvesi düzenli tüketildiğinde akciğer ve karaciğer temizer. Zararlı bakterilerin idrar yoluyla vücuttan atılımını sağlar. Karaciğer hücrelerinde metabolik sürecin iyileşmesine yardımcı olur.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *