Cansev Temuçin - Televizyon izleyicileri ve yapımcıların yakından takip ettiği izlenme oranları, “reyting” adı verilen tabirle tanımlanıyor. İngilizce’den dilimize yerleşen bu kelime “ölçmek” anlamına gelmektedir. Peki 1 reyting kaç kişiye denk geliyor? İzlenme oranları nasıl hesaplanıyor? Reyting grupları nasıl belirleniyor?
Her yapımın ulaşmak istediği yüksek reyting oranları, ekran başındaki izleyicilerin belirli bir hesaplamayla belirlenmesi anlamına geliyor.
Total ve AB gibi reyting grupları ise toplumun farklı kesimlerinin izlenme oranlarını belirlemek için uygulanıyor.
Farklı kentlerdeki ve bölgelerdeki sosyal yapıların incelenmesi ile oluşturulan bu reyting grupları içerisinde denek izleyiciler yer alıyor. Bu izleyicilerin televizyonlarına takılan cihazlarla, kişilerin izledikleri yapımlar ölçümlenebiliyor.
Ölçüm yapılan denekler ise; A/B, C1, C2 ve D/E adı verilen grupları oluşturuyor. Bu gruplar hanelerin eğitimlerine ve mesleklerine göre belirleniyor. En yüksek eğitim seviyesine sahip grup A/B olurken, D/E en alt gelir grubunu temsil ediyor.
Peki bu denek hanelerde izlenen programların ölçülmesiyle elde edilen reyting oranları kaç kişiye denk geliyor? Yapılan ölçümler sonucunda her 1 reytingin 572 bin 790 kişiye denk düştüğü belirtiliyor. Böylece 10 reyting alan bir yapımı 5 milyondan fazla kişinin izlediği söylenebiliyor.