Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Açık
19°
Ara
Damga Gazetesi Galeriler Gündem ÖTV zamları alkolü vurdu! Hangi içkiye ne kadar zam yapılacak?

ÖTV zamları alkolü vurdu! Hangi içkiye ne kadar zam yapılacak?

Enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından Gelir İdaresi Başkanlığı yeni ÖTV oranını da açıkladı. Peki ÖTV zammına göre hangi içkinin fiyatı kaç TL artacak?

ÖTV zamları alkolü vurdu! Hangi içkiye ne kadar zam yapılacak? 1

Cansev Temuçin - Milyonlarca kişinin merakla beklediği enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından farklı kalemlerde de yeni artışa gidildi. Yurt içi ÜFE oranlarındaki değişikliğe göre belirlenen ÖTV tutarında da zam yapıldı. Yurt İçi ÜFE’de yüzde 14,82 oranında artış yapılmasıyla ÖTV zam oranı da belirlenmiş oldu. Gelir İdaresi Başkanlığı da yeni zammı duyurarak yüzde 14,82’lik artışı onayladı. Bu doğrultuda alkollü içkilerde ve sigarada yeni zamlar yapılması gündeme geldi. Peki içkilere ÖTV zammına göre ne kadar zam gelecek? Zamlı içki fiyatları ne kadar olacak? Hangi içkiler ÖTV artışından etkilenecek? İşte tüm merak edilen soruların yanıtları…

ÖTV zamları alkolü vurdu! Hangi içkiye ne kadar zam yapılacak? 2

ÖTV zammı sonrası rakı fiyatları ne kadar artacak?

Bugün belirlenen yeni ÖTV zammı en çok şarap, rakı, viski ve cin gibi içkileri etkiledi. Buna göre, litrelik rakının ÖTV’sinde 50 TL’ye yakın bir artış yaşandı. Daha önce 331,6 TL olan litrelik rakı ÖTV’si 380,7 TL’ye yükseldi. Bu rakam üzerine KDV de eklendikten sonra ise toplam zam tutarının 58 TL’ye kadar çıkması öngörülüyor. Bu durumda rakı fiyatlarında en az 58 TL’lik bir artış yapılması bekleniyor. Bu artış 70’lik rakıda 39 TL, 35’lik rakıda ise 20 TL olarak belirleniyor.

ÖTV zamları alkolü vurdu! Hangi içkiye ne kadar zam yapılacak? 3

ÖTV zammından yeni zam gelen içkiler etkilenecek mi?

Bilindiği gibi dün bir içki grubuna gelen zam sonrasında pek çok alkollü içeceğin fiyatında yüksek oranda artış yapılmıştı. Votka, viski, tekila ve cin gibi içecekler son zamdan etkilenmişti. Ancak bugün yapılan ÖTV zammının ardından bu içkilerin fiyatlarında da yeni bir düzenlemeye gidilebileceği öngörülüyor.

ÖTV zamları alkolü vurdu! Hangi içkiye ne kadar zam yapılacak? 4

ÖTV zammı sonrası şarap fiyatları ne kadar artacak?

ÖTV artışının ardından şarabın ÖTV’sinde de 15 TL’ye yakın bir artış yaşandı. Daha önce 26,5 TL olan ÖTV, 30,44 TL’ye çıktı. Henüz şarap fiyatlarına ne kadar zam yapılacağı ise belli olmadı.

ÖTV zamları alkolü vurdu! Hangi içkiye ne kadar zam yapılacak? 5

Biraya zam gelecek mi?

Son ÖTV zammının ardından biradan alınan maktu ÖTV, 5,40 TL’den 6,19 TL’ye yükseldi. Ancak biranın satış fiyatı üzerinden yüzde 63 nispi ÖTV alındığı için maktu artışın etkisinin sınırlı kalacağı ifade ediliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *