Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde değişikliğe gitti. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren karar göre, tüketicilerin mal ve hizmet alımlarında finansal kuruluşlar aracılığıyla ödeme yapma zorunluluğunun alt sınırını 7 bin liradan 30 bin liraya yükseltti. Peki bu düzenleme ne anlama geliyor, ne zaman uygulamaya başlanacak? İşte yanıtlar…
7 bin TL sınırı arttı!
Bakanlık tarafından getirilen düzenleme ile 30 bin liranın üzerindeki ödemelerin banka veya finans kurumları üzerinden gerçekleştirilmesini zorunlu kılınıyor.
Düzenlemenin Kapsamı ve Amacı Ne?
Bu değişiklik, vergi mükellefi olmayan nihai tüketicilerin de 30 bin lirayı aşan mal ve hizmet alımlarında ödemelerini banka, PTT veya aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapmalarını zorunlu hale getiriyor. Bu düzenlemenin temel amacı, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi güçlendirmek ve ekonomik işlemlerin daha şeffaf bir şekilde izlenmesini sağlamak. Tüketicilerin ve işletmelerin, bu yeni düzenlemelere uygun hareket etmeleri, olası cezai yaptırımlarla karşılaşmamaları açısından büyük önem taşıyor.
Cezası ne?
Düzenlemeye uyulmaması durumunda, hem alıcı hem de satıcı için özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Her bir tespit için ödeme tutarının %10'u oranında ceza kesilecek olup, bu ceza tutarı 5 bin liradan az olamayacak. Örneğin, 50 bin liralık bir alışverişte, düzenlemeye uyulmaması halinde 5 bin lira ceza uygulanacak. Ancak, nihai tüketicinin ödemenin elden yapıldığını, ödemeyi takip eden 5 iş günü içerisinde kendiliğinden idareye bildirmesi halinde, özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek.
Yürürlüğe girdi mi?
Bu değişiklikler, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Dolayısıyla, 30 bin liranın üzerindeki mal ve hizmet alımlarında, ödemelerin finansal kuruluşlar aracılığıyla yapılması zorunluluğu hemen uygulanmaya başlandı.
Yabancılar için önemli değişiklik
Öte yandan tebliğde yapılan bir diğer önemli değişiklik, yabancı uyruklu kişiler ve Türkiye'de ikameti bulunmayanlarla yapılan işlemleri kapsıyor. Bu kişilerle gerçekleştirilen ve tevsik zorunluluğu kapsamında olan işlemlerde, tahsilat ve ödemelerin finansal kuruluşlar aracılığıyla yapılması şartı devam ediyor. Ancak, düzenlenen faturalara alıcının pasaport numarasının eklenmesi yeterli olacak; pasaport suretinin faturaya eklenmesi zorunluluğu kaldırıldı. Ayrıca, tahsil edilen tutarların, tahsilatı takip eden ilk iş günü sonuna kadar finansal kurumlara yatırılması zorunluluğu da artık aranmayacak.