19 Mayıs'ın anlam ve önemi nedir?
Kurtuluş Savaşı'nın ilk adımı 19 Mayıs'ta atılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1919'da Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkmıştır ve Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün kabul edilir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, 20 Haziran 1938'de çıkarılan bir kanunla milli bayram olarak kabul edilmiştir.
19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı anlam ve önemi nedir?
Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışı ve Kurtuluş Savaşı mücadelesini başlatması ve Cumhuriyet'in ilanından sonra 1938 tarihine kadar ''Gazi Günü'' adıyla Samsun'da yerel olarak kutlanır. 1. Dünya Savaşıyla Osmanlı Devleti'nin kötüye gidişiyle kurtuluş yolu arandı ve Mustafa Kemal ortaya çıktı. Samsun’a ayak basan Mustafa Kemal kurtuluş yolunu açtı. Dolayısıyla Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 İstanbul’dan başlayan yolculuğu bir kurtuluş dönemini simgeler.
Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, her yıl 19 Mayıs tarihinde kutlanır, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmî bayramıdır.
Dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Millî Güvenlik Konseyi'ni toplar ve Atatürk'ün doğumunun yüzüncü yılı olan 1981 yılını kanun çıkararak Atatürk Yılı kabul ve ilan etti. Kutlamalar kapsamında "Gençlik ve Spor Bayramı'nın adı da "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" olarak değiştirilmiştir.
Beşiktaş'ın girişimleriyle Fenerbahçe Stadı'nda kutlanan 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun da katılımıyla bir spor günü hâline gelmiştir. Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni, kutlanan Atatürk Günü'nün tüm gençliğe mal edilebilmesi için "19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı" adı altında her yıl yapılmasını teklif etmiştir. Kongrede oylanan bu öneri kabul edilmiş ve Atatürk'ün de onayıyla yasalaşmıştır. 19 Mayıs, 20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" adını almıştır.
20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanan bu ulusal bayram kanunun yasalaşmasıyla "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" adını almıştır.