Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamındaki kayıt süresini yoğunluk nedeniyle 31 Ocak 2025'e kadar uzatıldığını açıkladı. Sistem üzerinden taşıt sahipleri ve akaryakıt istasyonu işletmecilerinin, 31 Aralık 2024 tarihine kadar gerekli donanımları taktırarak sisteme kaydolmaları zorunluluğu bulunuyordu. Ancak yapılan yeni düzenleme ile bu süre bir ay daha uzatıldı.
UTTS Kayıt Yapanlar İçin Fiyat Avantajı
Sisteme 31 Aralık 2024’e kadar kaydolan araç sahipleri, 2024 yılına ait donanım fiyatlarıyla ödeme yapacak. Ayrıca, montaj işlemleri 30 Nisan 2025’e kadar tamamlanabilecek ve bu tarihe kadar yapılan akaryakıt harcamaları vergi indirimi olarak kullanılmaya devam edilecek. 31 Ocak 2025’e kadar kayıt yapanlar ise 2025 yılı fiyatlarıyla ödeme yapacak, ancak montaj işlemleri yine 30 Nisan 2025’e kadar yapılabilecek.
Yeni Araçlar İçin Yükümlülükler
1 Temmuz 2025’ten itibaren trafiğe çıkacak sıfır araçların ithalatçıları veya üreticileri tarafından Taşıt Tanıma Birimi (TTB) montajı yapılacak. Ayrıca, mevcut taşıtlar için TTB taktırma yükümlülüğü bulunmuyor.
Akaryakıt İstasyonu İşletmecileri İçin Düzenlemeler
Akaryakıt istasyonu işletmecileri, 31 Aralık 2024’e kadar kaydolarak, 2024 yılı hizmet bedeliyle işlem yapacak. Montaj işlemleri yine 30 Nisan 2025’e kadar tamamlanabilecek. 1-31 Ocak 2025 tarihlerinde kayıt yapan işletmeciler ise 2025 yılı fiyatlarıyla ödeme yapacaklar.
Kayıt Olmayanlar İçin Cezai Yaptırım
31 Ocak 2025’e kadar sisteme kaydını tamamlamayan taşıt sahipleri ve akaryakıt istasyonu işletmecileri, yakıt harcamalarını gider olarak gösteremeyecek ve donanım kurulumlarını tamamlamayanlar cezai yaptırımlarla karşılaşacak.
Sistemin Getirdiği Yenilikler
Yeni düzenleme ile 8 milyon taşıtın akaryakıt giderleri elektronik ortamda kontrol edilecek. Bu sayede yılda en az 15 milyar liralık kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesi hedefleniyor. Ayrıca, taşıt sahiplerinin bireysel kullanıcılara devrettiği araçlarda yeni cihaz almak zorunda kalmayacakları belirtildi. Akaryakıt şirketlerinden farklı firmalardan yakıt alımı yapılabilmesi de mümkün hale gelecek.
Amortisman Süresi Kısaltıldı
Vergi Usul Kanunu'nda yapılan bir diğer değişiklikle, firmalara Taşıt Tanıma Sistemleri için yüzde 50’ye kadar amortisman oranı seçme imkânı tanındı. Bu düzenleme ile, UTTS kapsamındaki harcamalar iki yıl içinde gider olarak yazılabilecek.
Sistemdeki Gelişmeler
Son günlerde sisteme kaydolmuş istasyon sayısı 4 bine ulaşırken, TTB siparişleri 1,1 milyonu geçti. Yeni düzenleme ile yıl sonuna kadar TTB siparişlerinin 2 milyona, kayıtlı istasyon sayısının ise 8 bine ulaşması bekleniyor.
UTTK'deki bu değişiklikler, sistemin daha verimli çalışmasını sağlayacak ve rekabeti artırarak kayıt dışı ekonomi ile mücadelede önemli bir adım olacak.