Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Ara
Damga Ekonomi Trendyol’un Türk internet şirketleriyle başı dertte!

Trendyol’un Türk internet şirketleriyle başı dertte!

Türkiye’de oligopolik bir yapı kurmuş olan şirketler internet ticareti sektöründe piyasayı belirliyorlar. Türkiye’nin yerli internet şirketlerinin gelişmesine izin vermeyen bir ekosistem var. Bu anlamda sektörün en büyüğü ve en büyük reklam verenlerden Trendyol, Rekabet Kurulu’nun bülteninde yer alan bilgilere göre büyük risk altında.

Okunma Süresi: 3 dk

Rekabet Kurumu duyurusuna göre, Trendyol (DSM Grup Danışmanlık İletişim ve Satış Ticaret A.Ş.) hakkında 23 Eylül 2021'de açılan soruşturma kapsamında şirket ile başlatılan taahhüt süreci kapsamında sunulan taahhüt metninin revize edilmesi gerekiyor. Rekabet Kurumu’nun ara kararı; soruşturmanın önceki safhalarında Trendyoltarafından sunulan taahhütleri yeterli görülmediği bunun telafisi için bir haftalık süre verildiğini ancak taahhütün bu süre zarfında verilmemesi halinde, şirket ile görüşmelerinin devamına ya da sonlandırılmasına karar verileceğini iletiyor. Kurum; bu revizenin son, nihai ve kabul edilebilir halinin 15 Haziran Çarşamba günü mesai bitimine kadar Kurum kayıtlarına girecek şekilde sunulmasına karar verdi. Ayrıca Rekabet Kurumu’nun bugünkü duyurusuna göre Trendyol, ikinci el ürünlerin çevrim içi satışına aracılık sağlayan platform hizmetleri pazarında faaliyet gösteren hizmeti DOLAP’ı tüketici verilerini paylaşmak suretiyle kayırdığına dair soruşturma açıldı. 

TRENDYOL DOĞRU ADIM ATMAZSA KURULDAN TEDBİR KARARI GELEBİLİR!

Bir haftanın sonunda Rekabet Kurumu, Trendyol revize taahhütlerini verirse, bu taahhütlerle ilgili karar verecek. Yeni bir taahhütün gelmediği durumda Kurum bu kez eldeki soruşturma heyeti tespitleri ve soruşturma heyetinin teklif ettiği tedbirleri gündemine alarak sonuca varacak.  Diğer taraftan, kabul edilebilir bir metnin sunulmaması halinde taahhüt görüşmelerine son verilecek ve ilgili raporda sunulan "Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un ilgili maddesi uyarınca geçici tedbir alınmasına" ilişkin teklif görüşülecek.

TRENDYOL’UN ÇEVİRDİĞİ “DOLAPLAR”: REKABET KURULU TÜRK ŞİRKETİNİN DİLEKÇESİNİ DEĞERLENDİRMEYE ALDI!

Diğer taraftan bugün açılan soruşturma ile Trendyol’un DOLAP’ı kayırarak ve DOLAP hizmetinde satıcılar tarafından kullanılan verinin rakip platformlara taşınmasına engel olarak ikinci el ürünlerin çevrim içi satışına aracılık sağlayan platform hizmetleri pazarında dışlayıcı uygulamaları ile 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesini ihlal ettiği iddiası üzerine yürütülen önaraştırma Rekabet Kurulunca karara bağlandı. Önaraştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 26 Mayıs 2022 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli bulduğu belirtildi.

EVREN ÜÇOK VE TRENDYOL İÇİN KRİTİK TARİH 7 TEMMUZ 2022

Trendyol’un başbaşa kaldığı hukuki süreçler yalnızca Rekabet Kurumu’nun bu kararlarıyla sınırlı değil. Daha önce de haberini gündemimize aldığımız Modacruz şikayet dosyası da devam ediyor. E-ticaret Kanunu’nun da gündemde olduğu bu süreçte Trendyol’un hukuki süreçlerde koyacağı tavır şirketin geleceğine dair çok şey değiştirecek. Türkiye’nin ilk ikinci el hazır giyim uygulaması olan Modacruz, Trendyol’un pazarda hâkimhale gelmek ve bu tekelliği sürdürmek için yaptığı etik ve rekabet ihlallerini Rekabet Kurumu’na şikâyet etmişti.Diğer taraftan Trendyol ve şirketin yönetim kurulu üyesi Evren Uçok bir haksız rekabet davasıyla da karşı karşıya. Modacruz’a yatırım yapacağını vaad ederek Modacruz’un iş modeline dair bilgileri yatırımcı rolüyle alan Evren Uçok’un çok istekli olmasına rağmen bir anda Modacruz’la iş görüşmelerini kestiğini ve kısa bir süre sonra Trendyol’un içinde  Modacruz’la aynı iş modeline sahip ikinci el hazır giyim şirketi kurduğu iddia ediliyor. Ayrıca birçok haksız rekabet unsurunu barındıran bu dosyanın ilk duruşması 7 Temmuz 2022’de görülecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *