Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Şiddetli yağmur
4°
Ara
Damga Ekonomi TDP İl Başkanı Yusuf Polat: Kıtlık ekonomisi kapıda!

TDP İl Başkanı Yusuf Polat: Kıtlık ekonomisi kapıda!

Türkiye Değişim Partisi (TDP) İstanbul İl Başkanı Yusuf Polat, dövizdeki yükseliş ve TL'deki değer kaybı nedeniyle kıtlık ekonomisinin kapıda olduğunu söyledi

Okunma Süresi: 2 dk

Ekonominin gündemine ilişkin açıklamalar yapan TDP İstanbul İl Başkanı Yusuf Polat, TÜİK'in açıkladığı Mart ayı enflasyonunu değerlendirdi. Polat, “Tüketici Endeksinde yıllık yüzde 61 oran, diğer Dünya ülkelerine göre çok yüksek olmasına rağmen aslında sokakta hissedilen enflasyon yüzde 140’lar seviyesinde. TÜİK yine şapkadan tavşan çıkartmaya çalışmış. Bunu da kabul edelim.
Ancak başka bir pencereden tüketici ve üretici fiyat endekslerini mukayeseli olarak değerlendirelim.
Aslında Mart ayında Tüketici Enflasyonu daha yüksek çıkacaktı. Hükümet KDV’de yaptığı indirimlerle Mart ayındaki fiyat artışlarının bir defalığına ve geçici olarak etiketlere yansımasını frenlemiş oldu. Nisan ayında böyle bir tedbir hakkı daha kalmadı. Çünkü çözüm, yapısal bir çözüm değil. Öte yandan Tüketici Enflasyonu yüzde 61 ilken Üretici Enflasyonu yüzde 115 seviyesinde.
Bu da bize Mart ayında yıllıkta yüzde 115 ve aylıkta yüzde 9’lardaki ÜFE’nin, Üretim Bandında olan ürünlerin, nihai tüketiciye ulaşacağı Nisan ayında, üretim maliyetlerindeki yüksek artış sebebiyle raf etiket fiyatlarını tahmininizden öteye taşıyacağını göstermektedir” ifadelerini kullandı.
 

Ticaret açığı rekora ulaşabilir
Dış ticaret açığının rekor seviyeye ulaşabileceğinin altını çizen Polat, “Diğer bir ihtimalde şudur; Üretici fiyat endeksinin TÜFE’den daha yüksek olması üreticinin üretmekten vazgeçebileceği bir sonuçta doğurabilir. Bu da “Arz” eksikliğine de yol açabilir. Arz talep dengesinde “arz” düşerse doğal olarak fiyat yükselir. Ayrıca ithalatın daha da yükselmesine neden olur. İthalat ve ihracat açığı yani Dış Ticaret açığı rekor seviyelere gelebilir. Döviz artışı ile beraber kıtlık ekonomisi dönemine girebiliriz. Bahar aylarını zemheri ayı gibi yaşayacağımız günlere hazır olalım. Kısaca; Mart ayı kötüydü. Nisan ayı ise çok daha kötü geçecek maalesef” dedi.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *