Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk’ün kurduğu Geleneksel Anadolu ve Balkan Çorapları Müzesi’ni ziyaret etti. Bir yüzyılı geride bırakmış, el örgüsü, kök boyalı tarihi çorapların bulunduğu müzeye hayran kalan Berger, burada yaptığı konuşmada AB-Türkiye ticari ilişkilerine de değindi.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ve eşi, Rapsodi Çorap firması sahibi ve aynı zamanda Türkiye’nin alanında en büyük çatı kuruluşu MHGF’nin yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Hüseyin Öztürk’ün yeni inşa ettiği fabrikasında kurduğu Geleneksel Anadolu ve Balkon Çorapları Müzesi’ni ziyaret etti. AB Türkiye Delegasyonu Eğitim ve Öğretim Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı’nın da Büyükelçiye eşlik ettiği ziyaret programında Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, MHGF Başkan Yardımcısı Mukadder Özden, MHGF Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Esin Sarıoğlu, Hazır Giyim İhracatı Geliştirme Derneği (HİGE-DER) Başkan Yardımcısı Osman Sait Günteki, HİGE-DER Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Kaya ile İstanbul Gazeteciler Derneği (İGD) Başkanı Mehmet Mert de hazır bulundu. Müzeyi gezen Büyükelçi Berger ve beraberindeki heyet aynı zamanda fabrikanın üretim bölümünde de incelemelerde bulunarak bilgi aldı.
Avrupa Birliği katkı sağlamalı
Ziyarete ev sahipliği yapan Hüseyin Öztürk sektörden ve çalışmalarından bahsederek, AB ile uyum içinde çalışmanın önemine değindi. Öztürk, “Bizim sektörümüz modüler bir sektör. 5 makineyle başlayıp 100 makineye çıkabilirsiniz. Kolay bir iş. İnsanların hemen öğrenebileceği bir iş. Şu an insan kaynağı ve sektörün kendi içindeki entegrasyonuyla beraber AB ile sağlıklı iş yapan bir yapıdayız. Bu sektörde AB ithatlatına bakarsak 99 Milyar Dolar hazır giyim ithalatı var. Türkiye'den aldığı ürüne bakarsak bizim ihracatımızda AB oranı bizim oranımız yüzde 11,4. Oldukça yavaş. Ciddi anlamda ilerlememiz gereken bir yol var. Kur ne zaman bu ülkede pik yapsa alıcılarımızdan fiyat indirimi nedeniyle miktar olarak fazla mal gönderiyoruz ama tutar olarak bir önceki fiyatın aynısını alıyoruz. Bu anlamda AB'nin bize daha çok katkı sağlaması gerektiğini düşünüyorum. Bizim bu sektörde dünyadaki rakiplerimizin önünde olduğumuzu söyleyebilirim. Geçen yıl Hindistan, Vietnam gibi ülkeler bizim önümüze geçti. Niye böyle oldu? Ciddi anlamda bir fiyat baskısı oluştu.” dedi.
Esenyurt genç bir ilçe
Öztürk'ün ardından konuşan Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt da ilçedeki genç nüfusa dikkat çekti. Bozkurt, “Esenyurt bugünlerde kolay yürüyen bir sistemin içinde değil. AK Parti döneminde ciddi bir olumsuzluk oluştuğunu söyleyebiliriz. 31 Mart'ta göreve geldik bu durumu tersine çevirmek için çalışıyoruz. Ben makine mühendisiyim fakat bir şeylerin iyileştirilmesini düşündüğüm için siyasete atıldım. Bir şey yapmam gerektiğini hissederek siyasete girdim. Birçok şey yapmak istiyoruz ama kısıtlarımız var. Bu kısıtlar geçmişte yapılan yanlış uygulamalar. Geçmiş yüzünden binlerce davayla uğraşmak zorundayız. 2.2 Milyar Lira borç yükü var. Şu anda bile hesaplarımızda hacizler var. Buna rağmen de borç ödüyoruz. Kurumsal yapı maalesef hala oluşmamış. İnsanlar üretime yönlendirilmemiş, farklı alanlara yönlendirilmiş. Bu da ahlaki sıkıntıları bir taraftan geliyor. Ama her şeye rağmen Esenyurt çok önemli bir bölge. Çünkü Türkiye'nin pek çok bölgesinden insanı barındırıyor. Kültürel farklılıklara rağmen birlikte yaşayan bir yapı var. Avrupa'nın ihtiyacı olan çok ciddi bir genç nüfusu barındırıyor. Bizim 0-19 yaş arası 320 bin gencimiz var. 19-35 yaş arası da yine 300 bin civarında. Yani genç bir nüfus var. Bunu eğer doğru organize edebilirsek bir şeyler yapmayı sağlayabiliriz” ifadelerini kullandı.
Edirne'den Kars'a
Ziyarette İstanbul Gazeteciler Dernek (İGD) Başkanı Mehmet Mert de Büyükelçi Berger'e merak edilenleri sordu. AB Delegasyonu'nun Türkiye'deki çalışmalarına ilişkin sorular soran Mert'e, Berger şu yanıtını verdi; “Geçtiğimiz 4 yıl içinde epey bir yeri görme fırsatım oldu. Tabii biz AB Delegasyonu olarak çok şanslıyız. Çünkü Türkiye'nin her şehrinde, her bölgesinde bir projemiz var. Yani bunu sadece sanayi olarak söylemiyorum birçok farklı alanda kalkınmayı desteklediğimiz için Edirne'den Kars'a kadar projelerimiz var. Keşke bütün davetlere icabet edebilsek ama hepsine yetişemiyoruz. Bu anlamda bizimle iletişime geçmek isteyenler de hiçbir zaman çekinmemeli. AB Birimleri ile iletişime geçilebilir. Dışişleri Bakanlığı'nın AB İle İlişkiler Bölümü'nden de bilgi alabilirsiniz” dedi.
BARIŞ KIŞ