Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Ara
Damga Ekonomi Merkez Bankası'ndan bir normalleşme hamlesi daha

Merkez Bankası'ndan bir normalleşme hamlesi daha

TCMB Türk Lirası zorunlu karşılıklara uygulanan faiz/nema oranını yüzde 5’ten yüzde 7’ye yükseltti.

Okunma Süresi: 3 dk

Ekonomik krizin etkilerini hafifletmek için uygulanan normalleşme adımları devam ediyor. Gelen son dakika bilgisine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Türk Lirası zorunlu karşılık oranlarında düzenlemeye gitti.  Merkez Bankası, son dönemde atılan normalleşme adımlarını destekleyici nitelikteki bir kararla zorunlu karşılıklara uygulanan faizlerde değişikliğe gitti. TCMB, Türk lirası karşılıklar için uygulanan faiz oranını yüzde 5'ten yüzde 7'ye yükseltirken ABD doları cinsinden karşılıklara uygulanan komisyon oranı ise yüzde 0,0250'den yüzde 0,0125 'e düşürdü.  Öte yandan TCMB', zorunlu karşılıklar hakkında tebliğ ile belirlenen koşulları sağlayan reel kredi büyümesine sahip bankalara yüzde 9, diğer bankalara yüzde 2 uygulanacağını bildirdi.


TCMB'den bugün alınan kararlara ilişkin yapılan açıklama şöyle: 
"TCMB, bankaların döviz cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıkların mevduat/katılım fonu (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu hariç) yükümlülükleri için tutulması gereken tutara kadar olan kısmı üzerinden uygulanan komisyon oranlarını yarı yarıya düşürdü. Ayrıca, TL cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara ödenen faiz/nema oranlarına da, kredi büyümesi koşulu aranmaksızın, 200 baz puan artırdı.

Söz konusu düzenlemelerin son dönemde gerçekleşen normalleşme süreci kapsamındaki diğer adımları destekler nitelikte olduğu görülmektedir. YP ZK’lardan alınan komisyonların azaltılması ve TL ZK’lara ödenen faizlerin artırılması, bankacılık sisteminin aracılık maliyetlerini azaltacaktır. Bu değişiklikler, normalleşme döneminin amaçlarına uygun olarak, parasal aktarım mekanizmasını ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir."EKONOMİDE NORMALLEŞME HAMLELERİ

Geçtiğimiz aylarda, Merkez Bankası para arzını daraltıcı hamle ile fonlama maliyetini artırırken Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) da, pandemi döneminde bankaların kredi vermelerini teşvik etmek için yürürlüğe koyduğu Aktif Rasyosu'nda (AR) güncellemeye gitmişti. BDDK'dan yapılan açıklamaya göre, AR'ın hesaplanmasına ilişkin bankalardan gelen taleplerin normalleşme adımları çerçevesinde dikkate alınması uygun görülerek 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olacak şekilde düzenlemeye gidilmişti. BDDK AR değerinin 1 Ağustos'tan itibaren aylık ortalamasının mevduat bankaları için yüzde 100'den 95'e, katılım bankaları için yüzde 80'den yüzde 75'e düşürüldüğünü duyurmuştu.


Merkez Bankası Ağustos ayında politika faizini yükseltmişti.


ART ARDA KRİTİK HAMLELER

 Merkez Bankası hedefli likidite imkânlarının azaltılacağını açıkladı.
 BDDK yurt dışında yerleşik bankalara TL işlemlerde esneklik sağladı.
 Borsa İstanbul, VİOP'ta dolar/TL sözleşmelerinin vade sayısını 6'dan 16'ya çıkardı.
 BDDK ve TCMB başkanları bankacılarla bir araya geldi.
 Merkez Bankası, haftalık repo ihalesi açmadı.
 Piyasa yapıcı bankalara Açık Piyasa İşlemleri çerçevesinde tanınan likidite imkân limitleri yarı yarıya indirildi.
 MB VİOP'ta 31 Aralık 2021 vadeli kontrat sattı.
 Borsada endekse bağlı devre kesici sistemi geldi
 BDDK, Aktif Rasyosu'nda güncellemeye gitti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *