Kıdem tazminatı, bir işveren tarafından bir işçiye geçmiş hizmetleri karşılığında, genellikle işten çıkarılma, yeni bir iş bulma güçlüğü ve ücretler dikkate alınarak ödenen toplu bir ücrettir. işverene ait bir veya birden fazla işte belirli bir süre çalışmış işçinin işine yapılan para, para olarak tanımlanır.
Kıdem Tazminatı Nedir ?
Kıdem tazminatı, işverenin işçiye belirli koşullar sağlandığında verdiği tazminattır.
Hangi Şartlarla Kıdem Tazminatı Alınabilir ?
Kıdem tazminatı almanın iki temel şartı vardır.
- İşçinin aynı işverene ait aynı veya farklı işyerlerinde en az bir yıl boyunca çalışmış olması,
- İş sözleşmesinin işçi veya işveren tarafından kıdem tazminatına hak kazanılacak şekilde sonlandırılması durumunda işçi kıdem tazminatı almaya hak kazanır.
İşçi Hangi Hallerde Kıdem Tazminatına Hak Kazanmaktadır ?
- İşveren tarafından 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25. maddesinin II numaralı bendinde gösterilen ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında iş sözleşmesinin feshi,
- İşçi tarafından 4857 sayılı Kanunun 24. maddesinde gösterilen sebeplerle iş sözleşmesinin feshi,
- Muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla iş sözleşmesinin feshi,
- İşçinin bağlı bulunduğu kanunla kurulu kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı yahut toptan ödeme almak amacıyla iş sözleşmesinin feshi,
- Kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile iş sözleşmesini sona erdirmesi,
- İşçinin ölümü nedeniyle iş sözleşmesinin sona ermesi,
- 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 60. maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanunun Geçici 81. maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayan işçilerin kendi istekleri ile işten ayrılmaları durumunda.