Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Ara
Damga Ekonomi Evini boş tutan ev sahiplerini vergi tedirginliği sardı

Evini boş tutan ev sahiplerini vergi tedirginliği sardı

Cumhurbaşkanı'nın "boş eve vergi gelecek" sözleri bazı evini boş tutan ev sahiplerini tedirgin etti. Yaptırım dolayısıyla ev sahipleri satış ya da kira yöntemine başvururken özellikle uzmanlar bir konuda vatandaşları uyardı.

Okunma Süresi: 2 dk

İstanbul başta olmak üzere birçok büyükşehirde ev kiralama ya da ev sahibi kiracı arasındaki sorunlar gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl kira artış oranının %25 sınırı getirilmiş ve bu sınır uzatılmıştı. Özellikle ev bulma sorununu azaltmak için getirilen bu sınır ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıklarının artmasına neden olmuş ve mahkemelere başvurular çok sayıda artış göstermişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "boş eve ek vergi" sözleri sonrası evini boşta tutan ev sahiplerini caydırmaya başladı. Hürriyet'in haberine göre kimi ev sahibi evini satışa çıkardı ya da istediği zammı yapamayanlar ise boş olan evi fahiş fiyatlarla kiraya verdi. Sıfır konut yapımı artan maliyetler dolayısıyla düşüşe geçerken evlerini boş tutanların sayısı artınca kiracıların ev bulma sorunu gün geçtikçe çığ gibi büyüdü.

Evini Satılığa Çıkaranların Sayısında Artış Var

TÜGEM (Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan'ın açıklamalarına göre evini boş tutmak isteyen birçok ev sahibinin gerekçelerini açıkladı. Kira artışına %25 sınır getirilmesi ile anlaşmazlıklar nedeniyle açılan davaların uzun yıllar sürmesi, mal sahiplerini bu yola ittiğini ve boş eve vergi sistemi getirileceği söylentilerinin de ev sahiplerini tedirgin ettiğini vurguladı. Son günlerde ek vergi ödememek için evlerini satılığa çıkaranların arttığını kaydeden Akdoğan bu artışın sürmesini bekliyoruz ifadelerini kullandı.

Sahte Sözleşmeler Patlayabilir

Hakan Akdoğan, cezalandırma sistemi yerine alternatif çözümler üretilmesi gerektiği ve evini boş tutan ev sahiplerinin başka bir yol bulabileceğini sözlerine ekledi. Akrabası ya da tanıdığı biri ile sahte sözleşme yapanların olabileceğini ve sahte sözleşmelerin patlayabileceğinin altını çizdi. Çözüm bulunması hususunda vatandaşa kamu bankaları üzerinden kredi faizlerinin düşürülebileceğini, "mesela kamu sosyal konutta sübvansiyon yapıyor ya da kamu bankaları üzerinden kredi faizini düşürerek vatandaşa imkân tanıyorsa, kirada da bu olabilir. Kamu kurumu, tespit edilen boş evleri ev sahiplerinden kendi kiralar, ulaşılabilir fiyatla ihtiyaç sahibine kiraya verir. Elbette kira krizine asıl çözüm üretim. Ama onun için gerekli olan 2-3 yıllık süreçte bu tip yollar denenebilir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *