Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılına ilişkin 'Türkiye Çocuk Araştırması' verilerini açıkladı. Buna göre; Türkiye'de kendine ait odası olan çocukların oranı yüzde 34. Odası olmayan çocuklar arasında, uyumak için kullandığı odayı 1 hane halkı üyesi ile paylaşanların oranı yüzde 29,4 olurken; 2 veya daha fazla hane halkı üyesi ile paylaşanların oranı yüzde 36,6 oldu. Yaş grubuna göre incelendiğinde; yaş ilerledikçe kendine ait odası olan çocukların oranı arttı. Bu oran 0-1 yaş grubunda yüzde 23,4 iken, 15-17 yaş grubunda yüzde 45,3 oldu. Kendine ait odası olan çocukların oranı, annenin veya temel bakım verenin eğitim düzeyi arttıkça ve hanenin geliri yükseldikçe arttı.
GÜNDE EN AZ 1 KEZ DİŞ FIRÇALAYAN ÇOCUK ORANI YÜZDE 66,5
Günde en az 1 defa diş fırçaladığı belirtilen 3-17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 66,5 oldu. Diş fırçalama oranları cinsiyete göre incelendiğinde; kız çocukları erkek çocuklara göre daha fazla diş fırçalama oranına sahip. Günde 1 defa diş fırçaladığı belirtilen 3-17 yaş grubundaki kız çocukların oranı yüzde 36,7, erkek çocukların oranı yüzde 34,1 oldu. Günde 1 defadan fazla diş fırçaladığı belirtilen 3-17 yaş grubundaki kız çocukların oranı yüzde 36,7 iken, erkek çocukların oranı yüzde 26 oldu. Haftada en az 1 kez banyo yaptığı belirtilen 3-17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 99,9 iken, haftada en az 2 kez banyo yaptığı belirtilen çocukların oranı yüzde 88,9 oldu.
EN ÇOK ERKEK ÇOCUKLARI SPOR YAPIYOR
Sportif faaliyetler incelendiğinde; 4-17 yaş grubundaki çocukların yüzde 14,1'inin yürüyüş veya koşu yaptığı, yüzde 7,6'sının futbol oynadığı, yüzde 4'ünün bisiklet sürdüğü, yüzde 1,8'inin voleybol oynadığı, yüzde 1,5'inin basketbol oynadığı, yüzde 5,8'inin ise diğer sportif faaliyetleri yaptığı kaydedildi. Cinsiyete göre incelendiğinde; 4-17 yaş grubundaki erkek çocukların en fazla yaptığı sportif faaliyet yüzde 14,3 ile futbol oynamak oldu. Bu faaliyeti yüzde 13,1 ile yürüyüş veya koşu yapma, yüzde 5,1 ile bisiklet sürme izledi. Kız çocukların en fazla yaptığı sportif faaliyet yüzde 15,2 ile yürüyüş veya koşu yapmak oldu. Bu faaliyeti yüzde 3,4 ile voleybol oynama, yüzde 2,9 ile bisiklet sürme takip etti.
KONSANTRE ZORLUĞU YAŞAYAN ÇOCUK ORANI YÜZDE 1,4
İlgili işlev alanında çok zorlanan veya hiç yapamayan çocuklar incelendiğinde; görmede zorluk yaşadığı belirtilen 5-17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 1, duymada zorluk yaşadığı belirtilen aynı yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 0,2, yürümede zorluk yaşadığı belirtilen çocukların oranı yüzde 1,1, kendi öz bakımını yapmada zorluk yaşadığı belirtilen çocukların oranı ise yüzde 0,9 oldu. İletişim kurmada zorluk yaşadığı belirtilen 5-17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 0,8, öğrenmede zorluk yaşadığı belirtilen aynı yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 1,5, hatırlamada zorluk yaşadığı belirtilen çocukların oranı yüzde 1,1, konsantre olmada zorluk yaşadığı belirtilen çocukların oranı ise yüzde 1,4 olarak kaydedildi. Değişikliği kabul etmede zorluk yaşadığı belirtilen çocukların oranı yüzde 2,1, davranış kontrolünü sağlamada zorluk yaşayan çocukların oranı yüzde 1,6, arkadaş edinmede zorluk yaşayan çocukların oranı ise yüzde 2,1 oldu. Her gün kaygı yaşadığı belirtilen 5-17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 7,3 iken, her gün depresyonda hissettiği belirtilen aynı yaş grubundaki çocukların oranı ise yüzde 4,7 oldu.
EBEVEYNLERİNİN ÖDEVLERİNE YARDIM ETTİĞİ ÇOCUK ORANI YÜZDE 54,8
Ebeveynlerinin ayda en az bir kez ödevlerine yardım ettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 54,8 oldu. Çocukların yaşları ilerledikçe, ebeveynlerin ev ödevlerine yardım etme oranı azaldı. Ebeveynlerinin ayda en az bir kez ödevlerine yardım ettiği belirtilen 6-9 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 82,8 iken, 15-17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 23,1 oldu. Ebeveynleri ile ayda en az bir kez okul durumları hakkında konuştukları belirtilen 6-17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 89,7, kitap, film veya televizyon programları hakkında konuştukları belirtilen çocukların oranı yüzde 69,9, kütüphaneye veya kitapçıya gittiği belirtilen çocukların oranı ise yüzde 28,5 oldu. Ebeveynleri ile ayda en az bir kez ülke gündemi hakkında konuştukları belirtilen 6-17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 33,3 oldu. Çocukların yaşları ilerledikçe ebeveynleri ile ülke gündemi hakkında konuşma oranının da arttığı görüldü. Ebeveynleri ile ayda en az bir kez ülke gündemi hakkında konuştukları belirtilen 6-9 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 19,3 iken, 15-17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 47,8 oldu.
SÜT ÜRÜNLERİNİ HER GÜN TÜKETEN ÇOCUKLARIN ORANI YÜZDE 57,8
Peynir ve yoğurt gibi hayvan sütünden yapılan yiyecekleri her gün tükettiği belirtilen 6 aylık ve daha yukarı yaştaki çocukların oranı yüzde 57,8 oldu. Anneleri tarafından ekmek veya makarna gibi tahıl içeren yiyecekleri her gün tükettiği belirtilen 6 aylık ve daha yukarı yaştaki çocukların oranı yüzde 62,4 iken meyveyi her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 50,5, sebzeyi her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 33, et, tavuk veya balığı her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 12,7 ve fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagilleri her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 10,9 oldu. Şeker veya çikolata gibi tatlıları her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 32,6, cips ve kraker gibi atıştırmalıkları her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 21,4, kola veya şeker içeren diğer alkolsüz içecekleri her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı ise yüzde 15,1 oldu.
Şeker veya çikolata gibi tatlıları, cips ve kraker gibi atıştırmalıkları, kola veya şeker içeren diğer alkolsüz içecekleri her gün tüketen çocuklar yaş gruplarına göre incelendiğinde; bu ürünleri her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yaş ilerledikçe arttı. Annenin veya temel bakım verenin eğitim seviyesi arttıkça meyve, sebze, et, tavuk veya balık, peynir ve yoğurt gibi hayvan sütünden yapılan yiyecekleri her gün tüketen çocukların oranı arttı.
AKRAN ZORBALIĞINA UĞRAYAN ÇOCUK ORANI YÜZDE 13,8
Ayda en az birkaç kez diğer çocuklarca zorbalığa maruz kaldığı belirtilen 6-17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 13,8 oldu. Ayda en az birkaç kez diğer çocuklar tarafından bazı şeylerin kasıtlı olarak dışında bırakıldığı belirtilen 6-17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 7,2, ayda en az birkaç kez diğer çocuklar tarafından alay edildiği belirtilen aynı yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 7,7 oldu. Ayda en az birkaç kez diğer çocuklar tarafından hakkında kötü söylentilerin yayılmasına maruz kaldığı belirtilen 6-17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 4,8, ayda en az birkaç kez diğer çocuklar tarafından vurulmaya veya itilmeye maruz kaldığı belirtilen aynı yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 4,4 oldu. Ayda en az birkaç kez diğer çocuklar tarafından eşyalarının alındığı veya eşyalarına zarar verildiği belirtilen 6-17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 3,4 olurken; ayda en az birkaç kez diğer çocuklar tarafından tehdit edildiği belirtilen aynı yaş grubundaki çocukların oranı da yüzde 2,1 olarak kaydedildi.
EN AZ 1 EV İŞİ YAPAN ÇOCUK ORANI YÜZDE 52,5
Son bir hafta içerisinde en az bir ev işi yaptığı belirtilen 5-17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 52,5 oldu. En az bir ev işi yaptığı belirtilen 5-17 yaş grubundaki kız çocukların oranı yüzde 55,2, erkek çocukların oranı ise yüzde 49,9 olarak kayıtlara geçti.
(DHA)